Szlovák választás: ezt mondják a felmérések

BL

2012. március 10., szombat 22:51, frissítve: vasárnap 16:55

Vegyes eredményeket mutatnak az előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat követően, szombat este tíz óra után közzétett exit poll felmérések a Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára. A Berényi József vezette MKP az MVK exit poll felmérése szerint 5,1 százalékkal bejutna a törvényhozásba, a Focus exit poll felmérése által mért 4,4 százalékkal viszont a parlamenten kívül maradna.
A hatóságok a korábban magyar állampolgárságot fölvett Boldoghy Olivért és Fehér Jánost is törölték a választói névjegyzékből, így egyikük sem voksolhatott. (Részletek)

Az exit poll felméréseket a voksolás után a szavazóhelyiségekből távozó választók körében készítik az ügynökségek.

A Bugár Béla vezette Most-Híd párt viszont mindkét felmérés szerint bejutott a parlamentbe. A Most-Híd az MVK felmérésében 6,8 százalékot, a Focus szerint viszont 6,3 százalékot szerzett.

A parlamenti választások győztese mindkét felmérés szerint a várakozásoknak megfelelően a Robert Fico vezette, baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) lett, a Focus szerint 39,6 százalékos, az MVK szerint viszont 37,3 százalékos támogatottságot szerezve. Ilyen végeredmény mellett továbbra is kérdéses, hogy a Smer tudna-e önállóan kormányt alakítani.

Az egyik felmérés szerint összesen 6 (Focus), a másik szerint (MVK) 7 párt jutna be a szlovák parlamentbe. A második legjobb eredményt mindkét felmérés szerint a Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érné el, a Focus szerint 9,9 százalékot, az MVK szerint 10,8 százalékot szerezve.

A parlamenti bejutási küszöböt átlépné még a Mikulás Dzurinda vezette, jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió–Demokrata Párt (SDKÚ–DS) – a Focus szerint 8,1 százalékkal, az MVK szerint 7,5 százalékkal –, a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) – a Focus szerint 7,1 százalékkal, az MVK szerint 7,5 százalékkal –, valamint az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), amely a Focus szerint a voksok 8,8 százalékát, az MVK szerint pedig a 7,6 százalékát szerezte meg.

A szlovákiai előre hozott választásról itt olvashat bővebben! A voksolást beárnyékolta, hogy szombat délután leégett Krasznahorka vára.

Forrás: MTI