Szocialista leszámolás készülődik a választás árnyékában

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2012. június 18., hétfő 14:40, frissítve: hétfő 18:05

Egy masszív ellenzéki és ami még fontosabb, radikális baloldali tömb alakult ki a görög választásokon: Szirizának hívják. A fiatalok kedvenc pártját most megpróbálják a kormányba invitálni az elhasználódott megszorításpártiak.

Európa- és euróbarát eredmény született a görög választásokon vasárnap, még erősödött is a közös fizetőeszköz a hír hallatára. Ismert: a szavazatok 99,84 százalékának összesítése alapján az Új Demokrácia (ND) a voksok 30 százalékát szerezte meg (129 képviselői hellyel). A radikális baloldali koalíció (Sziriza) a szavazatok 27 százalékával 71 mandátumhoz jutott. A szocialista Paszok 12 százalékot (33 mandátum), a nacionalista Független Görögök 7,5 százalékot (20 mandátum) ért el. A neonáci Arany Hajnal a szavazatok 7 százalékát kapta (18 mandátum). A Demokratikus Baloldal (Dimar) 6 százalékot szerzett (17 mandátum), a kommunista párt 4,5 százalékot (12 mandátum).

Megszorításpárti koalíció

A pártokat sokféleképpen fel lehet osztani, de az államcsőd árnyékában talán a következő a legkézenfekvőbb kategorizálás: akik elutasítják Brüsszel és Berlin segítve megszorító (vagy megszorítva segítő) ajánlatát, és akik elfogadják. Utóbbi táborba tartozik a nyertes ND, a harmadik helyre befutó Paszok és az utolsó előtti Dimar. A tekintélyes és mérvadó lapok optimista szalagcímei az ő eredményeiknek szólnak, lévén így már tudnak koalíciót alakítani, méghozzá megszorításpártit, ugye. Ám ha megnézzük a vasárnapi hellén választásokról szóló tudósításokat, akkor láthatjuk, hogy legalább ilyen terjedelemben foglalkoznak egy fiatal, nyakkendőt sosem viselő politikussal és pártjával. Ő Alexisz Ciprasz, az ezüstérmes, radikális baloldali Sziriza vezetője.

A 38 éves Ciprasz vezette Sziriza tömörülést remekül jellemzi a szocreál esztétikát idéző logója: egy zöld, egy lila és egy vörös zászló együtt lengedez az elmaradhatatlan ötágú csillag oltalmában. A párt ugyanis különböző munkásmozgalmi ideológiák olvasztótégelyeként jött létre: vannak köztük trockisták, maoisták, kommunisták, szociáldemokraták, európai értelemben vett baloldaliak, zöldek és persze lánglelkű forradalmárok. Cipraszék azonban ügyesen lavírozva megtalálták a piaci rést a brüsszelita, megszorítás párti Paszok és a keményvonalas kommunista, sarlóval és kalapáccsal operáló KKE között. A Financial Times elemzése szerint ez a húzás (is) vezethetett az ND sikeréhez, hiszen így a Sziriza új erőként szavazatokat szipkázhatott el a fáradt és széttöredezett baloldaltól.

Hollan-dreau

Sőt, még a nemzetközi partnerek figyelmét is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Ciprasz nagy figyelemmel kísért „Európa-turnéja”, amelynek során még arra is vette a bátorságot a hívei körében XIX. századi Che Guevaraként tisztelt pártvezér, hogy egyszerre szúrjon oda a frissen megválasztott francia elnöknek és Görögország bukott miniszterelnökének. Figyelmeztette ugyanis Sarkozy utódját, hogy ne legyen „Hollan-dreau”: vagyis szakítson a megszorításokkal, amelyekbe Görögországban a paszokos Jeóriosz Papandreu belebukott. Elővette tarsolyából azonban a békepipát is, ugyanis ezen a körúton beszélt arról is, hogy kormányra kerülése esetén nem vezetné ki országát az eurózónából és hogy nem EU-ellenesek, sőt: még arról is beszélt, hogy két-három éven belül visszafizetnék a kapott pénzt. Talán ezek a mondatok bátorították fel Evangelosz Venizeloszt, a Paszok elnökét és korábbi pénzügyminisztert, hogy négypárti koalíciót szeretne, ND, Paszok, Sziriza, Dimar összetétellel. Ez persze megalkuvás és halálos ölelés lenne a Sziriza számára: javarészt fiatal támogatói körében ez azt jelentené, hogy kedvencük is része lett annak az elutasított és lejáratott rendszernek, amely ellen több éve vonulnak utcára. A pánhellén szocialisták is nyilván tisztában vannak vele, hogy a szövetség valószínűleg hosszú távon Cipraszék végét jelentené, rövid távon viszont feltehetőleg bennük látják annak lehetőségét, hogy legyen egy szócsövük a tüntetők felé is, ne csak Brüsszel és Washington felé. A Sziriza vezére egyelőre ellenáll és elutasítja a koalíciós ajánlatot, és ellenzékből kívánják képviselni a progressziót és az átlagembereket.

Petros Doukas, korábbi ND-s pénzügyminiszter-helyettes azonban már így is optimista: szerinte a görögök, még a Sziriza szavazói is az unióra és az euróra voksoltak. A CNN-nek adott nyilatkozatában azonban hozzátette: ha ezt a pártok is szem előtt tartják, akkor már holnap kormányt kell alakítaniuk.