Szoros küzdelmet jelez a görög közvélemény-kutatás

PR, 2012. május 26., szombat 00:19, frissítve: szombat 20:09
Fej fej melletti Görögországban az európai pénzügyi mentőcsomag fejében megkövetelt megszorításokat elutasító radikális baloldali szövetség és az EU–IMF-feltételeket elfogadó konzervatív párt támogatottsága – derült ki pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredményekből.

Görögországban leálltak a 130 milliárd eurós nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodásban rögzített reformok – írta pénteken a Süddeutsche Zeitung. A német lap szerint az átmeneti kormány csaknem teljesen cselekvésképtelen, a februárban elfogadott hitelprogramhoz kapcsolódó előírásokat pedig egyáltalán nem tudja teljesíteni.

A csütörtök hajnalban véget ért uniós csúcstalálkozón az euróövezeti állam- és kormányfők hangsúlyozták; azt akarják, hogy Görögország maradjon tagja az euróövezetnek, másfelől elvárják, hogy Athén teljesítse ennek érdekében vállalt kötelezettségeit. Egyben jelezték, hogy uniós forrásokból további támogatást is biztosíthatnak Görögországnak.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Sziriza 27-28, a konzervatív Új Demokrácia (ND) 26-27 százalékon áll. A görög választási rendszerben a parlamenti választások első helyezettje automatikusan kap plusz 50 mandátumot, ezért bármelyik politikai erő nyer, akár csak minimális előnnyel is, ez megnöveli az esélyét arra, hogy kormányt tudjon alakítani.

Görögországban június 17-én megismételt parlamenti választást tartanak, miután a május 6-i választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. A voksolás eredménye eldöntheti, hogy Görögország az euróövezet tagja marad-e. Az EU vezetői ugyanis világossá tették, ha az új görög kormány nem teljesíti a mentőcsomag fejében vállalt újabb súlyos megszorító intézkedéseket, beszüntetik a folyósítást. Ez egyet jelentene a görög államcsőddel, aminek következtében Görögország gyorsan kívül találhatja magát az euróövezeten.

A Sziriza és az ND mellett a bejutásra esélyes pártok közül egyedül a szocialisták fogadják el az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeit, támogatottságuk 13-15 százalék. A többi párt mind elutasítja a mentőcsomagot. A Független Görögök konzervatív párt 7 százalékot kapna, a Demokratikus Baloldal 6-7 százalékot. A kommunista párt és a szélsőjobboldali Arany Hajnal az 5 százalékos parlamenti küszöb körül egyensúlyoz.

Az adatsorokból jól látszik, hogy a május 6-i parlamenti választások óta a Sziriza, az ND és a szocialisták támogatottsága nőtt, a kisebb pártoké visszaesett.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása