Szoros versenyfutás Kielben

Keresztes Lajos, 2012. május 6., 20:01, frissítve: hétfő 09:18
A CDU és SPD fej fej melletti küzdelmet mutatott be a schleswig-holsteini előre hozott tartományi választáson vasárnap.

Hatalmas a feszültség Schleswig-Holsteinben. A CDU és SPD fej fej melletti versengést mutatott be a legészakibb német tartományban. A közszolgálati ARD televízió első előrejelzése szerint a kereszténydemokrata párt lesz a legerősebb a kieli tartományi gyűlésben 30,5 százalékkal. A második helyre 29,5 százalékkal az SPD futhat be. A Zöldek 14 százalékkal a harmadikak lehetnek. Az országosan gyengélkedő FDP is biztosan ismét ott lesz a kieli tartományi gyűlésben a most elért 8,5 százalékkal. A Kalózok először képviseltetik magukat a tartományban a megszerzett nyolc százalékukkal. Ugyanakkor kihullott az új parlamentből a Baloldali Párt a most kapott 2,5 százalékkal. Az ötszázalékos szabály nem vonatkozik az ott élő dánokat és frízeket képviselő Dél-Schleswigi Választói Szövetségre (SSW), mely végül 4,5 százalékot szerzett.

A választási részvétel délután igen alacsony volt, délután 2-ig a választópolgárok 37 százaléka adta le a voksát, ami a nyolcvanas évek óta a legalacsonyabbnak számít – nyilatkozta Manuela Söller-Winkler a tartományi választási iroda vezetője.

A tartományi választásra az eredetileg tervezettnél korábban került sor. A tartományi alkotmánybíróság súlyos hiányosságokat talált 2010-ben a választójogi törvényben és 2014 helyett az idei esztendőre előírta az előre hozott voksolást.

Forrás: Spiegel.de

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása