Sztrájk: nem járnak a kompok

MTI

2016. január 20., szerda 13:09

Nem közlekednek a komphajók szerda reggel óta Görögországban, mivel sztrájkba léptek a tengerészek a kormány tervezett nyugdíjreformja és az újabb adók elleni tiltakozásul.

A 48 órás munkabeszüntetés helyi idő szerint reggel 6 órakor kezdődött és péntek reggelig tart – közölték szerdán a szakszervezetek. A sztrájk miatt a külvilágtól elzárva marad számos olyan görög sziget, amelynek nincs repülőtere.

A tengerészek tiltakozása a görög főváros kikötőjét, Pireuszt is érinti, így leáll az illegális bevándorlók elszállítása az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre.

Több szakma is tiltakozik

A földművesek is tiltakoznak a kormány nyugdíjjal kapcsolatos tervei ellen. Szerda reggel több száz traktor parkolt az ország autópályáinak számos pontján. „Ez az utolsó figyelmeztetés, mielőtt lezárjuk az utakat” – mondta az egyik észak-görögországi földműves az állami televíziónak nyilatkozva.

Csütörtökön az ügyvédek, mérnökök, közjegyzők és orvosok is tüntetést terveznek a nyugdíjreform ellen Athén központjában és más városokban. A görög sajtó a „nyakkendők lázadásának” nevezte ezeket a demonstrációkat.

Az ügyvédek már egy hete sztrájkolnak, így a következő napokban is elmarad minden bírósági tárgyalás az országban.

Az Alexisz Ciprasz vezette kormány által kidolgozott nyugdíjreform – amely a nemzetközi pénzügyi mentőöv egyik feltétele – az új nyugdíjak mértékét átlagosan 15 százalékkal csökkentené.

Február 4-én országos sztrájk várható, amelyet az állami és magánszektor legnagyobb szakszervezetei hirdettek meg.