Szunnita fegyveresek raboltak el zarándokokat

tt

2012. május 22., kedd 22:59, frissítve: szerda 10:55

Szíriai szunnita ellenállók elraboltak kedden 12 libanoni síita zarándokot, akik Irakból tartottak hazafelé – jelentették libanoni források. A síita közösség vezetője nyugalomra intett, mivel Bejrútban pattanásig feszültek az idegek az újabb incidens miatt.

A libanoni hírügynökség szerint a zarándokokat a szíriai rendszer ellen harcoló, jórészt szökött katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg emberei fogták el Aleppó térségében. Bejrút síita körzetében a hír hallatán dühös emberek gyűltek össze az utcákon, és autógumikat kezdtek égetni.

Naszrallah sejk, a Hezbollah radikális libanoni síita mozgalom vezetője egy rádióbeszédben mindenkit felszólított, hogy maradjon nyugodt, ne kezdjen egyéni erőszakos akciókba, útlezárásba. Közölte, hogy felvették a kapcsolatot Szíriával és a „a befolyásos országokkal” az ügy rendezése érdekében. Azt is kérte híveitől, hogy ne álljanak bosszút a Libanonban lévő szíriaiakon az emberrablás miatt. Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök szintén nyugalomra intette a zarándokok hozzátartozóit, és biztosította őket, hogy megteszi a szükséges lépéseket a foglyok kiszabadítására.

Bejrútban vasárnap halálos áldozatokkal járó összecsapás robbant ki a szíriai rezsimet támogató és a népfelkeléssel rokonszenvező pártok között. Az előzmény az volt, hogy libanoni katonák lelőtték a szíriai ellenzéket támogató helyi szunniták egyik vallási vezetőjét, aki kocsijával megállás nélkül akart áthajtani egy ellenőrző ponton.

Néhány nappal korábban Tripoliban volt rakétagránátokkal és gépfegyverekkel vívott incidens a két fél hívei között. Megfigyelők attól tartanak, hogy ha nem rendeződik a szíriai helyzet, Libanon nem lesz képes kivonni magát a szomszédban zajló események káros hatása alól.

Forrás: MTI