Tajvani földrengés: nőtt a halálos áldozatok száma

MTI

2016. február 10., szerda 18:55

Egy hatéves kisfiú holttestét találták meg szerdán a romok alatt, és ezzel 47-re emelkedett a múlt szombati tajvani földrengés halálos áldozatainak a száma.

Továbbra is több mint kilencvenen vannak a tajnani összedőlt toronyház törmelékei alatt – számolt be a helyi média szerda este. A helyszíni tudósítás idején a halottak közül öt ember azonosítása még nem történt meg, 73 felnőttet és 21 kiskorút nem találnak.

A Vej-kuan Csinlung nevű lakópark főépületének romjai alól már csak a „csodával határos módon” találhatnak túlélőket, mert azok, akik még nem kerültek elő, már csaknem 120 órája vannak a romok alatt. A mentés továbbra is nagy erőkkel folyik.

Egy összedőlt toronyépület romjai a Tajvan déli részén fekvő Tajnanban
Egy összedőlt toronyépület romjai a Tajvan déli részén fekvő Tajnanban
Fotó: Ritchie B. Tongo / MTI / EPA

Egymillió tajvani dollárt kapnak az áldozatok családjai

A 6,4-es erősségű földrengésben legsúlyosabban károsodott Tajnan szakértőinek felmérése szerint 50 olyan épület található a városban, amely megsérült, és egy újabb földrengés idején különös veszélynek lehet kitéve. Közülük 31-et vagy lebontanak, vagy megerősítik a szerkezetüket. 19 épületnél egyelőre javításokat láttak indokoltnak. A szombati földmozgás tíz épületet döntött romba.

Magyar hangok a földrengés epicentrumából

Portálunknak sikerült elérnie Kovács Gábort, aki hosszú ideje Kaohsziungban dolgozik. Az apartman, ahol lakik, egy ezerlakásos komplexum huszonkettedik emeletén van, amely pár kilométerre helyezkedik el a földrengés epicentrumától, így első kézből tapasztalhatta meg, milyen ereje van a tektonikus mozgásoknak.

Korábban már őrizetbe vették az összedőlt 16 emeletes tajnani épület építtetőjét, egy ingatlanfejlesztő cég első emberét, továbbá két másik vezetőt, akiket egyaránt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.

A tajvani kormányzat feje, Simon Csang szerdán bejelentette, hogy minden áldozat családja 1 millió tajvani dollárt (8,4 millió forint) kap a költségvetésből a kormány együttérzésének kifejezéseképpen. Egyúttal arra kérte a kormányzati intézményeket, hogy február 15-én, a holdújévi ünnepek utáni első munkanapon a gyász jeleként engedjék félárbocra a nemzeti zászlót.

Szintén szerdai jelentések szerint a mezőgazdasági ágazatot ért földrengés okozta károk értéke megközelíti a 170 millió tajvani dollárt (másfél milliárd forint), a sziget déli részén sok állattartó telep, köztük tojótyúkok tartására szolgáló épület rongálódott meg.