Tajvani földrengés: őrizetben a lakóház építtetője

MTI

2016. február 9., kedd 11:57, frissítve: kedd 12:59

Tovább nőtt a szombati tajvani földrengés következtében Tajnan városában összeomlott toronyépület romjai közül kiemelt áldozatok száma, eddig 41 holttestet azonosítottak – közölte a helyi média. A hatóságok kedden őrizetbe vették az építtetőt, egy ingatlanfejlesztő cég vezetőjét gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A helyszínen több mint 72 óra elteltével egyre intenzívebb az összedőlt 16 emeletes épület nagyobb darabjai, szerkezeti elemei és törmelékei közötti kutatás, a súlyos betondarabok mozgatásához immár munkagépeket is használnak. A keresettek listáján még mindig 109 név szerepel, a mentők legalább három helyről életjeleket véltek felfedezni. A kedden megtalált áldozatok között volt egy 27 éves nő és 3 éves kisfia. Később egy 15 éves fiút is élettelenül találtak meg. A sérültek száma megközelíti az 540-et, 90-en vannak még kórházban.

A helyi ügyészség nyomozást indított a Vej-kuan Csinlung lakóparkban lévő toronyház építési körülményeinek tisztázására, mert felmerült a gyanú, hogy az építés – különösen a felhasznált anyagok minőségét tekintve – nem a szabványok szerint történt. Az építtető cég vezetője mellett két másik személy ellen is eljárást kezdeményeztek. Az épületet az 1990-es évek elején húzták fel, és szakértők megjegyzik, hogy azóta már változtak az építési szabályok. Arra reagálva, hogy a romok között olajoskannákkal megtoldott falrészek váltak láthatóvá, volt, aki úgy nyilatkozott, hogy ezeknek nem volt statikai funkciójuk, csupán arra szolgáltak, hogy esztétikai okokból – rejtett módon – megvastagítsák az adott falszakaszt.

A 6,4-es erősségű földrengésről szóló első hírek egyébként tévesen két toronyépület összeomlásáról szóltak, mivel egyes források 16, mások 17 emeletes házat említettek. A hivatalos tajvani média szerint 16 emeletes a szóban forgó épület, amelynek egy alagsori szintje is volt a földszint alatt. Tajvan déli részén hétfőig 68 utórezgést regisztráltak, kedden reggel a sziget keleti felén 5,1-es erősségű földmozgást mértek. Anyagi károkról, személyi sérülésekről nem érkezett jelentés.