Találkozott Orbán és Barroso + Képek

PR

2012. április 24., kedd 11:42, frissítve: kedd 13:47

José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel találkozott kedden Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

A magyar miniszterelnök késő délelőtt, a brüsszeli bizottság korábbi közlése szerint informális megbeszélésre érkezett az uniós végrehajtó testület elnökéhez, a két fél között „nyitva lévő ügyek állásának áttekintésére”.

Orbán Viktor előző nap – már Brüsszelben – újságíróknak úgy nyilatkozott: a találkozón áttekintik a folyamatban lévő ügyeket, különválasztják ezek közül a még meg nem oldottakat, és azokon belül is azokat, amelyekről nem várható megegyezés, illetve azokat, amelyek kapcsán még van értelme kompromisszumot keresni.

Orbán Viktor és José Manuel Durao Barroso a találkozó után
Orbán Viktor és José Manuel Durao Barroso a találkozó után
Fotó: Reuters


Az Európai Bizottság (EB) ez év elején három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ezek közül kettő március elején a második szakaszba lépett. Az EB megerősített aggályaira a kormány határidő előtt válaszolt, így most ismét a Barroso vezette testületen a sor, hogy döntsön az eljárások leállításáról vagy folytatásáról.

Zajlik még Brüsszelben azoknak a legutóbbi magyar válaszoknak az értékelése is, amelyeket a kormány nem a jogsértési eljárások keretében, hanem azokon kívül álló témákban küldött a bizottságnak.

A találkozó hátteréről itt olvashat.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI