Az Olaszország városait megbénító sztrájkhoz tizenkilenc taxivállalat csatlakozott, az ombudsman mindegyiket tizenötezer euróval büntette. A demonstráció a Monti-kormány által tervezett ágazati liberalizáció ellen irányult. A taxisok járműveikkel elfoglalták a római parlament előtti teret és a repülőterekhez vezető utakat is. Roberto Alesse ombudsman már a tiltakozás napjaiban „vadsztrájkról” beszélt.

A sztrájkjogokat felügyelő hatóság a prefektusok és a fogyasztóvédő szervezetek jelzései után indított vizsgálatot, s megállapította, hogy a taxisok nem tartották tiszteletben a sztrájk jogszerű gyakorlásának szabályait és a minimális szolgáltatás biztosítását. Az érintett taxivállalatok fellebbeznek.

„Az Olaszországban mindennapossá vált sztrájkok közepette az ombudsman ránk vesztegeti idejét” – nyilatkozta Lorenzo Bittarelli, a Radio Taxi 3750 elnevezésű olasz és európai taxiszövetkezet elnöke. Bittarelli azt hangsúlyozta, hogy a taxisok értelmezése szerint az olasz alkotmány mindenki számára biztosítja a sztrájkjogot. Olaszországban közel húszezer taxi működik.