Teátrális vita jöhet Hollande és Sarkozy között

Ruzsbaczky Zoltán, 2012. május 2., szerda 14:50
Szerda este tartják az egyetlen nyilvános vitát a két, még versenyben lévő francia elnökjelölt, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande között.

Egymásnak feszül a televízió kamerája előtt Nicolas Sarkozy és ellenfele, Francois Hollande szerda este. Elemzők szerint „most vagy soha”, ez az utolsó jelentős esemény, ahol Sarkozy esetleg fel tud zárkózni. Szocialista ellenfele ugyanis a szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint még mindig vezet, a szavazatoknak nagyjából 53 százalékára számíthat a vasárnapi második fordulóban.

Nicolas Sarkozy ma még mozgósíthatja a jobboldali szavazókat, akik esetleg korábban a távolmaradás mellett döntöttek. A magyar származású politikus ugyanis jelentős támogatók nélkül maradt, lévén nem számíthat a szélsőjobboldali Nemzeti Front teljes támogatására, míg szocialista ellenfelét többek közt az első fordulóban Jean-Luc Mélenchon-ra voksoló baloldali szavazók is az élre repíthetik. A Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen ugyanis nem támogat nyilvánosan egy jelöltet sem – a rá az első fordulóban voksoló nagyjából hat és fél millió szavazónak saját belátására bízta, hogy kit jelöl be vasárnap a szavazócéduláján.

A korábbi miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin szerint Nicolas Sarkozy a szerda esti vita során sok kockázatot fog vállalni. Sarkozy korábban három vitát ajánlott, Hollande azonban csak egyet vállalt – ez Raffarin szerint a ma esti „párbaj” teátrálissá válását fogja eredményezni.

Az esti műsornak négy fő témája lesz: gazdaság, társadalom, kormányzási stílus és a nemzetközi ügyek. Francia szakemberek úgy vélik, hogy a vita kimenetele a két jelölt képességein fog múlni és kevésbé az azt vezénylő újságírói csapaton.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása