Teátrális vita jöhet Hollande és Sarkozy között

Ruzsbaczky Zoltán

Ruzsbaczky Zoltán

2012. május 2., szerda 14:50

Szerda este tartják az egyetlen nyilvános vitát a két, még versenyben lévő francia elnökjelölt, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande között.

Egymásnak feszül a televízió kamerája előtt Nicolas Sarkozy és ellenfele, Francois Hollande szerda este. Elemzők szerint „most vagy soha”, ez az utolsó jelentős esemény, ahol Sarkozy esetleg fel tud zárkózni. Szocialista ellenfele ugyanis a szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint még mindig vezet, a szavazatoknak nagyjából 53 százalékára számíthat a vasárnapi második fordulóban.

Nicolas Sarkozy ma még mozgósíthatja a jobboldali szavazókat, akik esetleg korábban a távolmaradás mellett döntöttek. A magyar származású politikus ugyanis jelentős támogatók nélkül maradt, lévén nem számíthat a szélsőjobboldali Nemzeti Front teljes támogatására, míg szocialista ellenfelét többek közt az első fordulóban Jean-Luc Mélenchon-ra voksoló baloldali szavazók is az élre repíthetik. A Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen ugyanis nem támogat nyilvánosan egy jelöltet sem – a rá az első fordulóban voksoló nagyjából hat és fél millió szavazónak saját belátására bízta, hogy kit jelöl be vasárnap a szavazócéduláján.

A korábbi miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin szerint Nicolas Sarkozy a szerda esti vita során sok kockázatot fog vállalni. Sarkozy korábban három vitát ajánlott, Hollande azonban csak egyet vállalt – ez Raffarin szerint a ma esti „párbaj” teátrálissá válását fogja eredményezni.

Az esti műsornak négy fő témája lesz: gazdaság, társadalom, kormányzási stílus és a nemzetközi ügyek. Francia szakemberek úgy vélik, hogy a vita kimenetele a két jelölt képességein fog múlni és kevésbé az azt vezénylő újságírói csapaton.