Teljesen megváltozhat a volt kormányfő helyzete + Videó

PR, 2012. február 25., szombat 13:23, frissítve: szombat 13:23
Az ukrán államfő jelezte, hogy a parlament előtt fekvő új büntető törvénykönyv lehetővé teszi Julija Timosenko volt kormányfő ügyének felülvizsgálatát.

A börtönbüntetését töltő Julija Timosenkónak dolgoznia kell, mihelyt azt az egészségi állapota lehetővé teszi – jelentette ki pénteken Alekszandr Liszickov, az ukrán büntetés-végrehajtás vezetője a RIA Novosztyi Ukraina hírügynökség hírportálja szerint. Írtunk arról is, az ukrán kormány nem engedélyezte a Julija Timosenkót vizsgáló kanadai orvoscsoportnak, hogy elvégezze a szükséges vizsgálatokat a börtönben betegeskedő volt ukrán miniszterelnökön.

Ukrán televízióknak pénteken adott nyilatkozatában Viktor Janukovics kijelentette, hogy jogszerű, az európai normáknak megfelelő megoldást akar Timosenko ügyében. Bár Janukovics nem beszélt az új büntető törvénykönyv részleteiről, elmondta, hogy annak alapján – az igazságszolgáltatás minden lépcsőjének végigjárása után – Timosenkónak lehetősége lesz kegyelmet kérni. Timosenko azonban a múltban már kizárta, hogy amnesztiáért folyamodjon az elnökhöz.

A volt miniszterelnököt tavaly októberben ítélték hét év börtönbüntetésre, mert bűnösnek találták hivatali hatalommal való visszaélés vádjában az Oroszországgal még 2009-ben aláírt gázmegállapodások kapcsán. Fellebbezését decemberben elutasították, így ügyvédjei a semmítőszékhez fordultak.

Timosenko ártatlannak vallja magát, s úgy véli, hogy az ellene indított eljárások – a gázmegállapodások mellett adócsalás és sikkasztás vádja miatt – politikai ellenfele, Janukovics személyes bosszújának részét képezik. Az ügy mély válságot robbantott ki Ukrajna és az Európai Unió között, mivel Brüsszel politikai jellegűnek tartja a Timosenkót célzó nyomozásokat.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása