Temetést szimuláltak a tüntetők

PR

2012. július 16., hétfő 20:05

Közalkalmazottak tiltakoztak hétfőn Madrid központjában a kormány múlt héten bejelentett, drasztikus megszorító intézkedései ellen, amelyek a jövedelmek csökkenésével és sok munkahely megszűnésével járnak.

Csökkennek egyebek mellett a munkanélküliek ellátásai, a bérek a közszférában és a törvényhozásban, több állami vállalatot bezárnak, és felgyorsítják a nyugdíjkorhatár felemelését 65-ről 67 évre. Emellett 3 százalékponttal, 21 százalékra emelik a legszélesebb körben alkalmazott forgalmiadó-kulcsot, az alacsonyabb, 8 százalékosat pedig 10 százalékra emelik.

Fotó: Europress/AFP


A tüntetők, akik mintegy ezren lehettek, „gyászmenetet” tartottak, a munkavállalói jogok és a közszolgálat temetését szimulálták. Felkerestek több állami és kormányzati intézményt, és arra biztatták a dolgozókat, hogy csatlakozzanak a követelésükhöz, vagyis ahhoz, hogy a kormány vonja vissza a 65 milliárd euró megtakarítását célzó tervezett intézkedéseket.

„Spanyolország gondjait nem a közalkalmazottak okozzák… ezek az intézkedések igazságtalanok és szégyenteljesek” – mondta az egyik tüntető. A CCOO szakszervezet főtitkára szerint az általános sztrájk elkerülhetetlen lesz, ha a kormány kitart a tervei mellett.

Fotó: Europress/AFP


A szakszervezetek csütörtökre hirdettek hivatalos tiltakozónapot. A hétfői menet spontán, nem központi szervezéssel jött össze. A parlamentnél feltartóztatta a rohamrendőrség, de összetűzés nem tört ki.

Szombaton gumilövedéket vetettek be a rendőrök a spanyol tüntetők ellen, akik a kormány megszorításai miatt vonultak utcára. Korábban a bányászok hirdettek sztrájkot a kormány megszorító intézkedései ellen. A tiltakozások pedig többször utcai erőszakba torkolltak.

Megszegték az ígéretet

Madrid eddig 30 milliárd euró mentőhitelhez jutott, és az euróövezeti pénzügyminiszterek beleegyeztek, hogy az eddig elvártnál egy évvel később, 2014-re teljesítsék a 3 százalékos államháztartási hiánycélt. A kedvezmények fejében a Rajoy-kormánynak meg kellett szegnie választási ígéreteit. Utalt is erre a miniszterelnök, amikor azt közölte: „Azt mondtam, csökkentem az adókat, most viszont növelem őket. Nem változott meg a hozzáállásom, csökkenteni fogom őket, amint lehetséges, de a körülmények megváltoztak, és nekem alkalmazkodnom kell.”

Forrás: MTI