Terroristákhoz kerülhet a radioaktív hulladék

BL

2012. március 25., vasárnap 21:34, frissítve: hétfő 10:30

Több ezer tonna erősen radioaktív hulladék van magánkézben a világ 25 országában, meg kell akadályozni, hogy ez a veszélyes anyag terroristák kezére jusson – jelentette ki Traian Băsescu román államfő Bukarestben vasárnap, mielőtt a szöuli atombiztonsági csúcsértekezletre indult.
Barack Obama úgy vélekedett vasárnap, van még idő arra, hogy diplomáciai úton oldják meg Irán és a Nyugat nukleáris vitáját, de ez az idő egyre fogy. Bővebben>>>

„A szöuli csúcstalálkozó a megfelelő válasz a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető provokációkra olyan körülmények között, amikor a nemzetek biztonságát egyaránt fenyegetik katonai és civil nukleáris kockázatok” – mondta a román államfő rendkívüli sajtóértekezletén. Băsescu kifejtette: nemcsak az atomfegyver bevetésével, illetve kifejlesztésével kapcsolatos észak-koreai és iráni fenyegetésekre kell a nemzetközi közösségnek megfelelő választ találnia, hanem azt is meg kell akadályoznia, hogy terroristák kezére kerüljön az atomfegyverek létrehozására is használható, 25 országban felhalmozott radioaktív hulladék. A román elnök szerint az is fontos, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát az atomenergiában, amihez magas szintű és mindenkire érvényes biztonsági szabványok elfogadására van szükség.

Románia egyike a világ azon 30 országának, amely az atomenergia civil hasznosításának teljes technológiai láncával rendelkezik, a hasadóanyag bányászatától kezdődően az érc nukleáris fűtőanyaggá átalakításán és az erőműben való felhasználásán keresztül egészen a nukleáris hulladék elraktározásáig. A nukleáris biztonságról rendezendő szöuli csúcstalálkozón csak olyan országok lesznek jelen, amelyek elkötelezték magukat az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása és a nukleáris anyagok biztonsága mellett. A nemzeti delegációk mellett több szervezet – köztük az Európai Bizottság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség – vezetői is jelen lesznek.

Forrás: MTI