Tizenkét falut porig rombolt a pusztító földrengés

BL

2012. augusztus 12., vasárnap 13:29

Befejezték a mentési munkálatokat vasárnap Iránban, az előző napi pusztító földrengés által lerombolt falvakban. A földmozgásnak legalább 250 halálos áldozata és több mint 2000 sérültje van.

„Befejeződtek a mentési munkálatok, senki sincs már a romok alatt – mondta Haszán Gadami, a belügyminisztérium válságstábjának vezetője. – Mintegy 110 faluban keletkeztek károk, és reméljük, hogy az áldozatok száma nem emelkedik tovább.”

Egy másik illetékes szerint tizenkét, tégla- és agyagházakból álló falut porig rombolt a két egymást követő földrengés, amely szombaton délután történt Varzegán hegyvidékes körzetében, az északnyugati-iráni Tabriztól 60 kilométerre északnyugatra.

Legalább 250 halott

Halil Száej, Kelet-Azerbajdzsán tartomány katasztrófavédelmi vezetője szerint az áldozatok nem végleges száma 250, a sérülteké pedig 2000. A természeti katasztrófa sújtotta területen 128 500 ember él, többségük több mint 530 faluban.

Musztafa Muhammad Nadzsar belügyminiszter – Marzije Vahid Dasztzserdi közegészségügyi miniszter és a Vöröskereszt vezetője kíséretében – Mahmúd Ahmadinezsád elnök utasítására a katasztrófa színhelyére látogatott, hogy felmérje a helyzetet és megszervezze a műveleteket. Az iráni Vörös Félhold mentői 14 tartományból érkeztek szombaton a katasztrófa sújtotta övezetbe, több mint 5600 sátrat, valamint takarókat, ruhát, élelmet és vizet osztottak a károsultaknak.

Sok nő és gyermek az áldozatok között

Az amerikai földtani megfigyelő intézet (UGSC) szerint a Richter-skála szerinti 6,3-as és 6,4-es erősségű földrengések epicentruma Ahárnál és Varzegánnál volt. A szerencsétlenség idején a férfiak többsége a mezőn dolgozott, a nők és a gyermekek pedig otthon voltak, ez magyarázza, hogy magas a nők és gyermekek száma az áldozatok között.

A másfél milliós lélekszámú Tabrizban is megremegtek a házak, pánik tört ki, de senki sem halt meg.

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos földrengés pusztított a területén. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében, Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.

Forrás: MTI