Tízezrek tüntettek az ab-reform miatt Varsóban

MTI

2016. február 27., szombat 21:31

Több tízezren vettek részt Varsóban a lengyel Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) által szombat délután szervezett tüntetésen, amelyet az ügynökmúlttal vádolt volt munkásvezér, későbbi államfő, a Nobel-békedíjas Lech Walesa védelmében tartottak, egyúttal újból tiltakoztak az alkotmánybíróság reformja ellen is.

A varsói rendőrkapitányság 15 ezerre, az ellenzéki Polgári Platform (PO) által vezetett varsói önkormányzat több mint 80 ezerre becsülte a résztvevők számát. A tüntetés rendbontás nélkül zajlott le. A kormányellenes tüntetést a „Mi, a nép” jelmondattal szervezték, utalva Walesának az Egyesült Államok Kongresszusában 1989-ben mondott beszédére, melyben a Szolidaritás független szakszervezet akkori elnöke az amerikai alkotmány első mondatát idézte.

Kaczynski mondjon le!

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap körül szerveződő KOD hívei mellett a menetben részt vettek ellenzéki politikusok, köztük a legfőbb ellenzéki erő, a PO elnöke, Grzegorz Schetyna volt külügyminiszter, a szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) párt elnöke, Ryszard Petru, valamint a tavaly októberi választások nyomán a parlamenten kívül rekedt Egyesült Baloldal egyik vezető politikusa, Barbara Nowacka is.

„Azért jöttünk, hogy a lengyel történelem és a győzelem jelképét, Lech Walesát védjük... Megvédjük Lengyelországot a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski elől”

– mondta a tüntetés elején felszólaló Schetyna a kormányzó Jog és Igazságosság pártra utalva. „Rákényszerítjük Kaczynskit, hogy mondjon le” – jelentette ki a szintén felszólaló Petru, bírálva mindenekelőtt az alkotmánybírósági törvény utóbbi hetekben elfogadott módosításait, és „az alkotmányos rend megsértésével” vádolva az ezeket jóváhagyó Andrzej Duda államfőt.

Ab-reformért kiáltanak

A KOD aktivistái a tüntetés alatt aláírásokat gyűjtöttek a mozgalom által készített alkotmánybírósági törvényjavaslathoz, mely szerint újra kellene választani a bírói testület tagjait, és minden jelölt megválasztásához kétharmados parlamenti többség lenne szükséges. A polgári törvényjavaslat parlamenti előterjesztéséhez 100 ezer aláírás szükséges.

A KOD javaslata visszavonná a PiS által az év elején végrehajtott alkotmánybírósági reformot, mely módosította az alkotmánybíróság tárgyalási módját, és részlegesen megváltoztatta a bírói testület összetételét. Az Európai Bizottság emiatt előzetes vizsgálatot indított az uniós jogállamisági mechanizmus keretében. Az alkotmánybíróság helyzetét az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság is vizsgálat alá vette.

A Walesa-ügy

A tüntetésen felolvasták Walesa levelét. A volt államfő újból cáfolta, hogy együttműködött volna a kommunista belbiztonsággal (SB), bár bevallotta, hogy aláírta „az SB által eléje tett papírokat”.

Walesa állítólagos ügynökmúltja azután vált a lengyelországi sajtó központi témájává, hogy a nácizmus és kommunizmus bűntetteit kutató lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) hétfőn hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára a Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában talált iratokat: Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, amely az SB tisztjeivel 1970 és 1976 között folytatott együttműködésre utal. Több kommentátor kifogásolta, hogy az IPN az iratokat a grafológiai vizsgálat elvégzése előtt tette közzé. A PiS vezető politikusai többször hangsúlyozták: az ügyben csak a szakértői vizsgálat befejezése után lehet állást foglalni.