Tízre bővült a tiltakozó államfők száma

PR

2012. május 4., péntek 11:15, frissítve: péntek 15:32

Az albán elnök sem vesz részt a közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozóján. Bamir Topi már a tizedik elnök, aki a Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökkel való bánásmód miatt bojkottálja a rendezvényt.

Az Ama-News albán hírügynökség pénteki jelentése szerint az albán elnök Filip Vujanović montenegrói államfővel közösen tartott tiranai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem utazik Ukrajnába. Azt mondta, hogy a jaltai csúcstalálkozó bojkottjával kívánja kifejezni tiltakozását a Timosenkóval szembeni „embertelen bánásmód” miatt. Topi már a tizedik európai államfő, aki hasonló okok miatt lemondta a jaltai csúcstalálkozót. Több európai vezető a májusi közös lengyel–ukrán rendezésű futball-Európa-bajnokságon való részvételét is lemondta.

Julija Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatalával való visszaélés miatt. A politikus jelenleg – meglehetősen rossz egészségi állapota ellenére – egy harkivi börtön foglya. Ügyvédje szerint a napokban bántalmazták őt, amikor akarata ellenére kórházba szállították, de az ukrán illetékesek ezt cáfolták.

Timosenko április 20. óta éhségsztrájkot folytat. Az UNIAN hírügynökség idézi pénteken az elítélt ügyvédjét, Szerhij Vlaszenkót, aki szerint védence valóban nem vesz ételt magához, s immár két hete kizárólag vizet iszik, amelyet rokonai visznek neki. Erősen lefogyott, és nem kel fel az ágyból. A Szegodnya című lap szerint a börtönhatóságok többször felvetették, hogy kényszeretetést alkalmaznak vele szemben, de az ügyvéd arra figyelmeztetett, hogy ez az emberi jogok európai egyezménye szerint kínzásnak minősülne.

A börtönhatóságoknál is megerősítették, hogy Timosenko nem eszik semmit, mert hűtőszekrénye tömve van élelemmel, ugyanakkor azt is mondják, hogy semmiképpen sem hagyják őt meghalni. A kényszeretetést abban az esetben alkalmazzák – kizárólag orvosi bizottság javaslatára –, ha a fegyenc végkimerültség állapotába került, ilyenkor a nyelőcsövébe helyezett szondán keresztül juttatnak pépes ételeket a gyomrába.

Forrás: MTI