Több megyében is működött a bűnbanda

WA

2012. február 24., péntek 14:50

Autók katalizátorának a leszerelésére, illetve kisboltok kifosztására specializálódott, és több megyében is tevékenykedett az a két bűnbanda, amelyek tagjait a napokban fogták el a szolnoki rendőrök – közölte a városi rendőrkapitányság vezetője pénteken sajtótájékoztatón.

Czinege László elmondta, mindkét csoport sorozatosan követett el bűncselekményeket a múlt év márciusa óta a kapitányság illetékességi területén. A nyomozás során kiderült: több megyében is megfordultak, összesen mintegy 15 millió forint kárt okozva. A két ügyben péntekig hét ember letartóztatásáról döntött a Szolnok Városi Bíróság – tette hozzá az ezredes.

Szabó Zoltán, a bűnügyi osztály vezetője kifejtette: a katalizátorlopásokra szakosodott társaság a megyeszékhelyen, társasházak előtt parkoló járművekből, speciális csővágó szerszámmal néhány perc alatt távolította el az alkatrészt, amely nemesfémtartalma miatt darabonként 40–60 ezer forintért értékesíthető. Egy-egy ilyen akcióval az elkövetők 50–700 ezer forint kárt okoztak a tulajdonosnak. A nyomozás során kiderült: utazó bűnözőkről van szó, akik Szolnokon kívül az ország további mintegy 15 városában követtek el hasonló cselekményeket.

A gyanúsítottak közül először egy hatvani testvérpár került rendőrkézre, ők beismerték tettüket. Számlájukra 40 katalizátorlopás írható, ezek egy részét két, időközben ugyancsak elfogott budapesti férfival közösen követték el. Tőlük a rendőrség adatai szerint az alkatrészeket főváros környéki orgazdák vásárolták fel, ellenük szintén megindult az adatgyűjtés – jelezte Szabó Zoltán.

A másik sikeres felderítésről szólva közölte: a közelmúltban a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászlón fogtak el négy férfit, akiket jelenleg kilenc kistelepülési – magántulajdonú, illetve egy hálózathoz tartozó – bolt feltörésével gyanúsítanak.

A gyanúsítottak a kifosztott üzletekből minden alkalommal legalább 200 ezer forint értékű, nagyrészt dohányárut tartalmazó zsákmánnyal távoztak. Igazoltatásuk során az elkövetők menekülni próbáltak, ám végül autójukkal egy út menti hófalba rohantak. A kocsi átvizsgálásakor a rendőrök megtalálták a Jászszentlászlón frissen ellopott, nagy mennyiségű cigarettát.

A csoport tagjai részleges beismerő vallomást tettek, ám a rendőrség feltételezése szerint az eljárás során újabb betörésekkel gyarapodhat a bűnlajstromuk.

Forrás: MTI