Több millióan élnek száműzetésben

WA

2012. június 18., hétfő 09:27, frissítve: hétfő 10:06

A líbiai, szudáni, szomáliai és a világ más részeiben jelentkező válság miatt 800 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására 2011-ben; 11 év óta ez volt a legmagasabb szám – közölte az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR).
Szerdán legalább 44-en haltak meg egy feltehetőleg összehangolt merényletsorozatban Irakban, de egyelőre senki sem jelentkezett a terrorcselekmények elkövetőjeként.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosának hétfőn közzétett jelentése szerint a belső menekültekkel együtt 4,3 millió volt 2011-ben az újonnan elmenekültek száma. Az országhatárokon át menekülők száma 2000 óta a legmagasabb volt: akkor 822 ezren hagyták el otthonukat.

A belső menekültek, illetve a politikai menedékjogot kérők száma a tavalyi év végére 42,5 millióra csökkent a 2010. évi 43,7 millióról. Ennek oka, hogy 3,2 millió belső menekült visszatérhetett otthonába, ami egy évtized óta a legmagasabb szám volt – közölte a szervezet.

 

Online toboroz az al-Kaida

Az online fórumok félhomálya után immár nyíltan, internetes oldalakon keresztül várja az al-Kaida azok jelentkezését, akik csapást mérnének nyugati célpontokra – olvassa el itt az MNO írását.

Az UNHCR szerint viszont aggasztó, hogy évek óta magas a belső menekültek száma: az elmúlt öt év mindegyikében meghaladta a 42 milliót.

A szervezet szerint az elmúlt évek adataiból kitűnik, hogy a menekültek a jelek szerint hosszabb időre válnak otthontalanokká: az UNHCR hatáskörébe tartozó 10,4 millió menekült közül 7,1 millió legalább öt éve száműzetésben él.

A legtöbb menekült továbbra is Afganisztánból érkezik, a számuk mintegy 2,7 millió – közölte az UNHCR. A további sorrend Irak 1,4 millió, Szomália 1,1 millió, Szudán 500 ezer és Kongó 491 ezer menekülttel.

Ismert, csütörtökön a tengerészgyalogság egy 21 éves tizedesének halálával elérte a kétezret az Afganisztánban meghalt amerikai katonák száma.

Magyarok Afganisztánban

Mindeközben amerikai tisztek segítségével készítik fel a magyar katonákat a honvédség újdörögdi bázisán arra, hogy extrém helyzetekben is helyt tudjanak állni Afganisztánban.

Forrás: MTI