Több mint 13 ezer halott a mérleg

PR, 2012. május 27., 17:44, frissítve: hétfő 10:47
Több mint 13 ezren, jobbára polgári személyek haltak meg a szíriai erőszakban, amely tavaly március közepén kezdődött a Bassár el-Aszad elnök rendszerével szembeni tüntetésekkel – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az OSDH adatai szerint legalább 9183 civil, a kormány fegyveres erőinek 3072 tagja és 794 katonaszökevény halt meg a 14 hónapja dúló erőszakban. A tűzszünet április 12-i hatályba lépése óta 1881 ember vesztette életét. Az OSDH a kimutatásaiban civilként tart számon minden szíriait, aki nem tagja a fegyveres erőknek, így azokat is, akik csatlakoztak a különféle milíciákhoz, és fegyvert fogtak a rendszer ellen.

Mint arról beszámoltunk, a dezertált szíriai kormánykatonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg az előző napi húlai mészárlás miatt azzal a kéréssel fordult a hazai ellenzék „baráti országaihoz”, hogy indítsanak „légi támadásokat” Bassár el-Aszad elnök erői ellen. Az ENSZ-megfigyelők eközben Húla térségébe siettek. Robert Mood tábornok elítélte és szörnyűséges tragédiának minősítette a Homsz közelében fekvő városban történt támadást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte szombaton az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács, miután közlése szerint előző nap legkevesebb 110-en haltak meg az ország középső részén, Húla városában a szíriai hadsereg támadása következtében.

„Véget kell vetni a gyilkolásra épülő kormányzásnak”

Erin Pelton nemzetbiztonsági szóvivő szavai szerint ami Szíriában pénteken történt, „egy illegitim rezsim aljas végakarata”. A Fehér Ház közölte, az Aszad-féle szíriai rezsimnek „elmondhatatlan, embertelen brutalitás” a válasza a békés politikai tiltakozásra.

Hillary Clinton külügyminiszter közölte, az Egyesült Államok azon lesz, hogy szövetségeseivel együtt növelje az Aszadra és „cimboráira” nehezedő nyomást, mert, mint fogalmazott, „véget kell vetni a gyilkolásra és félelemre épülő kormányzásuknak”.

A szíriai hadsereg helikopterei pénteken első ízben támadták a Bassár el-Aszad elnök rendszerét elutasító kurd településeket a török határ közelében, sokan megsebesültek. A kormányerők páncélos járművekkel törtek be Aleppo város utcáira, ahol rezsimellenes megmozdulások folytak.

Egyébként a G8-csoport vezetőinek múlt hétvégi tanácskozásán is téma volt Szíria. A megbeszélés során nem jött létre egyetértés az ország ügyében, mert Moszkva továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint nem támogatja az erőszakos rendszerváltást az országban.
Forrás: MTI
hirdetés
1 órája
3 órája
  •  1
12:22
  •  7
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása