Több olasz kórházban is betiltották a burkát

MTI

2016. január 4., hétfő 17:10

Biztonsági okokból tilos burkában, vagyis az egész testet borító muszlim női viseletben belépni az észak-olaszországi Lombardia kórházaiba és hivatalaiba. A tilalomra felhívó plakátokat angol, francia és arab nyelven hétfőn függesztették ki az egészségügyi intézményekben.

A plakátok kifüggesztésére azt követően került sor, hogy a milánói regionális parlamentben többséggel bíró jobbközép koalíció decemberben olyan jogszabályt alkotott, amelynek értelmében maszkírozott személyek nem léphetnek be az intézmények és hivatalok területére. A tilalom elsősorban a burkát viselő nők ellen irányul.

„Számos muszlim nő hozza világra nálunk gyermekeit. Eddig sosem volt gondunk burkát viselő nőkkel” – mondta Basilio Tiso az egyik milánói klinika vezetője. A klinikában, ahogy a régió többi kórházában is, ki kellett függeszteni a burkaviseletet tiltó plakátokat.

A bevándorlásellenes Északi Liga legfrissebb követelése, hogy a burkát viselő nőket a rendőrség igazoltathassa az utcákon, heves vitákat váltott ki Olaszországban. Az Északi Liga érvelése szerint a burka viselése ellentmond a nyugati értékeknek, és a terrorveszély miatt ellenőrizni kell, hogy ki az, aki elfedte magát.

Ahol csak a keresztényeket látják szívesen

Pontoglio vezetői úgy gondolták, táblákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy csak keresztényeket látnak szívesen. A települést a nyugati kultúra és a keresztény gyökerek zászlóshajójaként aposztrofálják.