Több száz ”boszorkányt” lincselnek meg évente

TK, 2012. május 29., kedd 23:11, frissítve: kedd 23:12
Évente több száz boszorkánysággal gyanúsított embert – főleg idős nőket – lincselnek meg Tanzániában.

A Legal and Human Rights Centre (LHRC) emberi jogi szervezet kedden közzétett jelentése szerint 2005 és 2011 között mintegy háromezer embert lincseltek meg szomszédjaik, akik azt gondolták róluk, hogy boszorkányok.

Évente ötszázan esnek áldozatul a babonának, főleg idősebb nők, akiknek vörös a szeme – számolt be róla a jelentés, amely szerint Tanzánia északi tartományaiban, Mwanzában és Shinyangában harapódzott le legjobban a boszorkányüldözés. Shinyangában 2010 januárja és 2011 januárja között 242 boszorkánynak bélyegzett embert öltek meg.

A helyi hiedelmek szerint a vöröses szem a boszorkányok egyik ismertetőjegye, holott sokaknak azért vörösödik ki a szeme, mivel annyira szegények, hogy tehéntrágyával tüzelnek a főzéshez.

A babonás lakosság a terméketlenségtől a szegénységen át a földrengésekig mindenért a boszorkányokat hibáztatja – mutatott rá a jelentés.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása