Tovább küszködnek a görögök

WA

2012. május 14., hétfő 06:50, frissítve: hétfő 19:29

Nem vezettek eredményre Görögországban a vasárnapi kormányalakítási tárgyalások, ezért hétfőn folytatják azokat, de a Radikális Baloldal (Sziriza) közölte, hogy nem vesz részt az egyeztetéseken.
Egyébként a vasárnapi megbeszélések első fordulóját követően a három legerősebb parlamenti párt egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat adott.

Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője azt állította, hogy az Új Demokrácia, a PASZOK és egy harmadik párt – feltehetően a Dimar – megállapodtak a kormány megalakításáról, amelynek feladata – mint fogalmazott – a „bűnös megszigorítások” végrehajtása lenne. A Dimar később cáfolta, hogy megegyezett volna a másik két párttal a kormányalakításról.

Karolosz Papuliasz államfő vasárnap tárgyalásokat kezdett a parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánykoalíció létrehozásáról, hogy az utolsó esélyt megragadva elkerüljék az új választások kiírásának kényszerét, de nem jutottak eredményre a pártok. Az elmúlt napokban a három legnagyobb párt, a konzervatív Új Demokrácia, a Sziriza, illetve a szocialista PASZOK már mind megpróbálkozott a kormányalakítással, de sikertelenül.

Az eddigi megszorító politikát elvető Radikális Baloldal vezetője, Alexisz Ciprasz közölte vasárnap este a NET állami televízió szerint, hogy „a Sziriza nem lesz baloldali alibije egy olyan kormánynak, amely folytatná az emberek által május 6-án elutasított politikát”.

Az Új Demokrácia, a PASZOK és egy kis baloldali párt, az Európa-barát alapállású Dimar azonban jelezte, hogy részt vesz a hétfői tárgyalásokon.

Evangelosz Venizelosz szocialista vezető vasárnap óvatos derűlátással nyilatkozott arról, hogy esetleg megállapodnak a Dimarral. E három pártnak összesen 168 képviselője van a 300 tagú törvényhozásban, vagyis parlamenti többség birtokában kormányozhatnának.

Ismert, június 10-én vagy 17-én ismét parlamenti választásokat tarthatnak Görögországban, ha a csőd fenyegette ország köztársasági elnökének a következő néhány nap alatt nem sikerül rábírnia a vezető pártok képviselőit tartós kormány megalakítására.

Forrás: MTI