„Tragikus látni ezt az értelmetlen mészárlást”

NT

2011. december 30., péntek 18:42

A kipusztulás szélén állnak az afrikai orrszarvúk, amelyeket szarvukért idén rekordmennyiségben pusztítottak el a dél-afrikai orvvadászok.

Közel 443 orrszarvúval végeztek 2011-ben az orvvadászok a tavalyi 333-hoz képest – olvasható a dél-afrikai vadőr egyesület (WRSA) hivatalos közleményében.

Egy kiló rinocéroszszarv közel 65 ezer dollárt ér, ez nagyobb, mint az arany és a platina piaci értéke.

Dél-Afrikában több mint húszezer orrszarvú él. Egy évtizeddel ezelőtt még nagyjából 15 állatot ejtettek el évente, azonban 2007-ben ez a szám nagyot ugrott a megnövekedett vietnami és thaiföldi kereslet miatt, ahol az állatok szarvát gyógyszerként alkalmazzák.

Az orvvadászat hamarosan a kipusztulás szélére taszítja az állatfajt – vélte Richard Emslie, a téma szakértője.

Az orrszarvúk közel felét a Krüger Nemzeti Parkban ejtették el, ahol most katonák és felderítő repülők is segédkeznek a mészárlás megfékezésében. Az állatok védelmét nehezíti, hogy az orvvadászokat nemzetközi bűnszervezetek szponzorálják fegyverekkel, helikopterekkel és éjjellátó szemüvegekkel.

A rinocéroszszarv alkalmazása a kínai gyógyászatban sem ismeretlen: az összemorzsolt és leforrázott szarvat reuma, láz és köszvény ellen alkalmazták, sőt még ördögűzéshez is használták. Az elmúlt években afrodiziákumként és a rák ellenszereként alkalmazták. „Tragikus látni ezt az értelmetlen mészárlást az állat szarváért, amelynek semmilyen gyógyító hatása sincs” – hangoztatta Pelham Jones, a dél-afrikai vadőregyesület vezetője.

Forrás: MTI