Kritikus hang

Trump a Twitteren szállt bele Merkelbe

MTI, 2017. március 18., szombat 16:38, frissítve: szombat 19:06
Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a washingtoni Fehér Házban 2017. március 17-én
Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a washingtoni Fehér Házban 2017. március 17-én
Fotó: Pablo Martinez Monsivais / MTI
Egy nappal az Angela Merkel német kancellárral tartott fehér házi, a várakozásokkal ellentétben szívélyesnek minősített csúcstalálkozója után Donald Trump amerikai elnök felrótta Németországnak, hogy „óriási összeggel” tartozik a NATO-nak.

Trump szombati Twitter-üzenetében azt hangoztatta, hogy Németország „óriási összeggel” adós, szavai szerint jóval több pénzt kellene fizetnie az Egyesült Államoknak azért a „nagyszabású és rendkívül drága védelemért”, amelyet Washington nyújt Németországnak.

pénteki csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten Trump és Merkel az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta, a szombati Twitter-üzenetben hangoztatott német tartozásról – legalábbis a nyilvánosság előtt – nem volt szó.

Donald Trump pénteken megerősítette, hogy az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte, hogy Washington szükségesnek tartja az összes tagállam növekvő anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez. Ugyanakkor elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a szövetségben.

A német kancellár pedig kijelentette, hogy Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös célkitűzéséhez, amelyet a 2014-ben tartott NATO-csúcsértekezleten fogalmaztak meg, s amelynek értelmében 2024-ig valamennyi tagállam a GDP (hazai össztermék) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.

Floridai üdülőjéből küldött szombati Twitter-üzenetében az amerikai elnök ugyanakkor „nagyszerű” találkozóról beszélt. „A hamis híresztelések ellenére nagyszerű találkozónk volt” – fogalmazott Trump.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása