Túléli-e Merkel az újabb pofont? + Videó

Kovács András

2012. május 13., vasárnap 05:45, frissítve: vasárnap 10:29

Vereséggel zárhatja a kereszténydemokrata–liberális koalíció a hétvégi tartományi választást Németországban. Észak-Rajna–Vesztfáliában folytatódhat a Kalóz Párt előretörése, amely a tavaly berlini voksolás óta mindenhol sikerrel vette az ötszázalékos küszöböt.

Németország legnépesebb tartományában vasárnap döntenek az új tartományi gyűlésről, amely ismételten komoly megmérettetés lesz a hatalmon lévő kereszténydemokrata–liberális (CDU–FDP) koalíciónak, amely fél szemmel már a jövő évi általános választásra koncentrál. Múlt héten Schleswig-Holsteinben voksoltak, ahol a CDU bár hajszálnyival megelőzte a szociáldemokratákat (SPD), mégsem kerül majd kormányra, mivel az FDP-vel együtt sem tudnak többséget alkotni. Ezzel szemben a márciusi Saar-vidéki voksoláson sikerült nagykoalíciót létrehozniuk az SPD-vel.

Észak-Rajna–Vesztfáliában az előre hozott választáson 18 millióan járulhatnak majd az urnákhoz, mivel a korábbi kisebbségi SPD–Zöld kormány nem tudta elfogadtatni a költségvetést. A legutóbbi 2010-es választáson a CDU és az SPD is 67-67 helyet szerzett a 181 fős tartományi parlamentben. A Zöldek 23, az FDP 13, míg a Baloldali Párt 11 mandátumot kapott. Kézenfekvőnek a nagykoalíció tűnt, de ebben nem tudtak megállapodni a pártok, így kétéves kisebbségi kormányzás következett.

Személyiségek harca

A mostani megmérettetés előtt a felmérések szerint Merkelék újabb vereségbe fognak beleszaladni, mivel az SPD 38, míg a CDU 30 százalékon áll. A Zöldek 11, a Kalóz Párt 9, az FDP 5, míg a Baloldali Párt 4 százalékot kaphat. A voksolás kimenetele ennek ellenére eléggé bizonytalan, mivel 13 millióan még nem döntötték el, kire adnák a szavazatukat. A CDU optimista a választás előtt, mivel abban bízik, hogy Merkel Európa-politikája széles népszerűségnek örvend a tartományban.


Hannelore Kraft, az SPD helyi vezetője ismételten Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszterrel küzd a tartományi miniszterelnöki posztért és reméli, hogy elkerülhető a két évvel ezelőtti fej fej melletti eredmény. Sokan szeretnének hosszú távú következtetéseket levonni ebből a tartományi választásból a jövő évi országos voksolásra, de elemzők szerint ez hiba lenne a politikai erők részéről. Kiemelték azt is, hogy jelentős változtatási igény nincsen a tartományban, és inkább a személyiségek harca figyelhető meg.

Erősödhetnek a liberálisok

Nils Diederich politikai elemző szerint hiába nyert is meg az utóbbi időben több helyi választást az SPD, a CDU mindezek ellenére meglepően stabilnak tűnik, és nem sok hatást gyakoroltak a pártra a tartományi vereségek. Az unalmas kampányt csak a szélsőjobboldali erők és néhány szalafista összecsapása zavarta meg, de a rendőrség hamar véget vetett ennek.

A hétvégi választáson folytatódhat Merkel kisebbik koalíciós partnerének, a szabad demokratáknak az erősödése is. A liberális párt tavaly süllyedt mély válságba, mivel több tartományból is kiesett, és sokan attól tartottak, hogy a 2013-as választásokon esélyük sem lesz elérni az 5 százalékos küszöböt. A jobbközép kabinet helyzetét mindenképpen erősítené, ha vasárnap bejutnának a tartományi parlamentbe, míg kiesésük akár destabilizálhatná a kabinetet.