A felvételen látható, amint a 22 éves nőt több mint száz férfi szeme láttára egy tucatnyi lövéssel megölik. A szabályos kivégzést megelőzően a jelenlévők a Koránból idéztek olyan verseket, amelyek a házasságtörést elítélik. Az afgán hatóságok szerint a Kabultól 100 kilométerrel északra, Parván tartomány egyik kis falujában végrehajtott barbár cselekedet a tálibok rémtette, akik 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt gyakran alkalmaztak ilyen megtorlást.

„Igazságot akarunk” skandálták a kabuli demonstrálók, akik a nőügyi minisztérium épületétől indították a tiltakozó menetet. A tíz nappal ezelőtti gyilkosságot elítélte többek között Hámid Karzai afgán elnök, az Egyesült Államok helyi képviseletének vezetője és a NATO afganisztáni katonai parancsnoka is.

Az eset rávilágít az afgán nők megdöbbentő helyzetére. A közép-ázsiai országból minden hónapban érkeznek jelentések a gyengébb nem tagjai ellen elkövetett súlyos visszaélésekről. Az Oxfam brit nem kormányzati szervezet szerint az afgán nők 87 százaléka szenvedett már el valamilyen fizikai, lelki és szexuális bántalmazást, vagy kényszerházasság lett a sorsa.