Tüzérség támadja Homsz városát

PR

2012. március 26., hétfő 17:11, frissítve: hétfő 17:50

A szíriai hadsereg hétfőn tüzérséggel támadta Homszot és több más lázadó várost az országszerte megtartott éjszakai tüntetések után.

A közép-szíriai város Haldijé nevű, egy hete tüzérséggel támadott negyedét Bassár el-Aszad elnök hadserege aknavetőkkel lőtte hétfőn – jelentette a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet. Az LCC szerint heves tüzérségi tűz célpontja Bab-Húd, Hamídíjé negyed és Homsz óvárosa is. A szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ (OSDH) szerint Homsz különböző negyedeiben öt civil meghalt.

Idlib tartomány Szarakeb városában, ahová három napja vonult be a hadsereg, aktivisták lövöldözésről számoltak be, a katonák házkutatásokat tartanak és több embert őrizetbe vettek. A hadsereg megostromolta Saturíja falut, Darkús településen összecsaptak a dezertőröket tömörítő Szíriai Szabad Hadsereggel. Maarret an-Numanban egy civilt agyonlőtt egy orvlövész.

A török határ közelében katonák és dezertőrök csaptak össze, a reguláris hadsereg hat katonája megsebesült. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség Törökországból beszivárgó „terroristák” akciójáról beszélt. A Damaszkusztól 10 kilométerre fekvő Harasztában egy 18 éves lányt sebeztek halálra kormánykatonák – közölte az OSDH. A dél-szíriai Deraa és a keleti Deir-Ezzór térségében több embert őrizetbe vettek.

Abu Gázi hamai aktivista szerint a hadsereg az északnyugati Hamától 40 kilométerre fekvő Kafr-Zeita települést támadta. A katonák „aktivistákat és orvosokat vettek őrizetbe, és többük házát felgyújtották. A városba vezető utakat eltorlaszolták, és orvlövészeket telepítettek a település körüli magaslatokra” – mondta. A hadsereg továbbra is tüzérséggel támadta Kalaat al-Madikot, ahol aktivisták szerint egyre rosszabbak a humanitárius feltételek. Az emberjogi aktivisták szerint sokan elmenekültek a támadás elől.

Az északkeleti el-Haszake tartományban megtalálták Halef Mohamed Katanának, Mesaal Tamo októberben meggyilkolt kurd vezető unokaöccsének, emberjogi aktivistának a holttestét – közölte az OSDH. Deraa tartományban két ember halt bele a kínzásba, miután a rendőrség Dzsászemben őrizetbe vette őket – közölte az OSDH. Egy helyi aktivista szerint négy másik ember is meghalt kínzás következtében a településen.

Szimpátiatüntetések voltak

Az éjszaka folyamán szimpátiatüntetések voltak Damaszkuszban és Aleppóban és a két nagyváros térségében a Szíriai Szabad Hadsereg mellett; a tüntetők a rendszer és vezetői távozását követelték. Hamában vasárnap este az ellenzék felvonulást tartott a napközben véghez vitt házkutatások és letartóztatások ellen tiltakozva. Az ellenzék biztonsági okokból döntött az éjszakai megmozdulások mellett. Az OSDH szerint több mint 9100 ember halt meg a lázadás tavaly márciusi kezdete óta; vasárnap pedig 42-en vesztették az életüket Szíriában.

Biztonsági okokra hivatkozva Norvégia is bejelentette hétfőn, hogy bezárja damaszkuszi nagykövetségét. Korábban ankarai diplomáciai források bejelentették, hogy Törökország bezárta szíriai nagykövetségét.

Az amerikai elnök és a török kormányfő vasárnap felszólított „egy legitim kormány” felé vezető folyamat elindítására Szíriában.

Forrás: MTI