Tovább lőnek Szíriában

tt

2012. július 1., vasárnap 18:28, frissítve: hétfő 13:00

Legalább huszonegy ember halt meg vasárnap Szíriában, Bassár el-Aszad elnök csapatai továbbra is tüzérségi tűzzel lőtték a Damaszkusz környéki településeket – közölték ellenzéki aktivisták.

A hadsereg ágyúkkal és harckocsikkal lőtte a Damaszkusz közeli Gúta keleti részét – közölték az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) és a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű ellenzéki szervezetek. A Damaszkusz tartománybeli Darajában négy civilt ölt meg egy akna, egy másik civil és egy lázadó halt meg harcokban Tal és Duma településen.

Hama tartományban öt civilt, közöttük két nőt lőttek agyon a Hilfaja köré felvonultatott katonák, Deir ez-Zórban pedig két ember, közöttük egy lázadó esett el a harcokban – közölte az OSDH. Deraa tartományban két gyermek esett áldozatul a bombázásnak Hirbet Gazaléban, egy civilt pedig egy orvlövész lőtt agyon Deraa városában. Az ország északi részén a hadsereg tovább lőtte Atarab városát, Daret Azzában pedig egy fegyveres lázadó esett el a harcokban. Homsz város több negyedét lőtte a hadsereg vasárnap, egy ember meghalt. Szemtanúk szerint több ház összeomlott, a lakókat a romok alá temetve.

Idlíbben három civil halt meg tüzérségi tűzben és lövöldözésben Dana és Maaret an-Noman településeken. Előző nap országszerte több mint 120 halottja volt a hadsereg és lázadók közötti összecsapásoknak, miközben Genfben a nemzetközi nagyhatalmak elfogadták a szíriai nemzetközi egységkormány felállítását célzó béketervet, amelyet a szíriai ellenzék már el is utasított.

Elutasítja a szombati genfi nagyhatalmi konferencián elfogadott béketervet, s egyúttal „szabadságharcának" folytatását ígérte a szíriai ellenzék. Megállíthatatlan lesz a szíriai erőszakspirál, ha a külügyminisztereknek nem sikerül megállapodniuk a megoldásról genfi tanácskozásukon – jelentette ki szombaton Kofi Annan,

Forrás: MTI