Tűzharcba keveredtek a rendőrök

tt

2012. augusztus 9., csütörtök 18:05

Újabb lövöldözések színhelye volt az egyiptomi rendfenntartó erők és a velük harcoló fegyveresek között a Sínai-félsziget északi része – jelentette csütörtökön az egyiptomi állami televízió.

A Nile News televíziós csatorna arról adott hírt, hogy ismét összecsaptak a rendőri erők és – a televízió által meg nem határozott – fegyveresek a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arís városnál lévő egyik ellenőrzőpont közelében, nem messze az izraeli határtól.

Helikopterekkel torolták meg

Egy nappal korábban egyiptomi harci helikopterek ebben a térségben csapást mértek feltételezett iszlamista fegyveresekre, és több mint húszat megöltek közülük. A rakétatámadásokat néhány órával azután hajtották végre, hogy az említett fegyveresek megtámadtak három rendőrségi ellenőrzőpontot. A támadásban hatan megsebesültek, köztük egy katonatiszt, két katona, két rendőr és egy polgári személy.

Vasárnap kezdődött

A fegyveres összecsapások vasárnap este kezdődtek, amikor tizenhat egyiptomi rendőr meghalt, hét pedig megsebesült egy ellenőrzőpont elleni támadásban, szintén a határ közelében. Kairó első reagálásában dzsihadista szélsőségeseknek minősítette az elkövetőket, majd a Gázai övezetből föld alatti csempészalagutakon át beszivárgott palesztin szélsőségeseket tett felelőssé a történtekért. Az incidenst követően Mohamed Murszi elnök azonnali hatállyal nyugállományba küldte a hírszerzés vezetőjét, elbocsátotta az elnöki gárda parancsnokát, valamint felmentette tisztségéből az észak-sínai tartomány kormányzóját.

Kedden munkagépek érkeztek a határ egyiptomi oldalára, hogy hozzálássanak az illegálisan ásott alagutak felszámolásához. Izraelben iszlamista szélsőségeseket gyanítanak a véres akciók hátterében.

Forrás: MTI