Üdvözölték a magyar kormány lépéseit

NT

2012. július 19., csütörtök 21:49, frissítve: csütörtök 21:49

Amerikai zsidó szervezetek vezetőivel tárgyalt a háromnapos washingtoni látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter. A miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hangsúlyozta: a szervezetek üdvözölték a magyar kormánynak az antiszemitizmus ellen tett eddigi lépéseit.

Kiemelte: a zsidó szervezetek képviselőivel egyetértettek abban, hogy rendkívül fontos az antiszemitizmus elleni fellépés. A szervezetek felajánlották együttműködésüket a kormánynak minden olyan kérdésben, amely az antiszemitizmus visszaszorításához vezethet – számolt be.

Felidézte, látogatása alkalmával olyan amerikai nagyvállalatok vezetőivel is találkozott, amelyek Magyarországon is jelen vannak. A cégvezetők üdvözölték az adórendszer egyszerűsítésére tett intézkedéseket, és „alapvetően elégedettek a jelenlegi magyarországi viszonyokkal” – közölte. Úgy fogalmazott, a vállalatok vezetői bővítési döntéseiknél elsősorban a versenyképességi szempontokat veszik figyelembe, és ebben a tekintetben lényeges az adórendszer egyszerűsége.

„Több közös pont is van”

Az államtitkár amerikai tudományos intézetek irányítóival is találkozott háromnapos látogatása keretében. Mint mondta, a politikával foglalkozó tudományos intézetek vezetőivel folytatott tanácskozásain megállapították, hogy a magyar és az amerikai külpolitika között „több közös pont is van”, például egyértelmű, hogy mindkét ország érdeke az erős NATO.

Az államtitkár arra is kitért, hogy látogatása végén az amerikai külügyminisztérium magyar ügyekkel foglalkozó tisztségviselőivel találkozik.

Szijjártó Péter kedden utazott Washingtonba, az új külügyi államtitkár háromnapos látogatásának fő célja az volt, hogy bemutassa az ország megújítása során hozott kormányzati döntéseket, tájékoztasson azok eredményeiről, és erősítse a szövetségesi együttműködést a két ország között.

Forrás: MTI,MNO