Úgy tűnik, nem ússza meg Mubarak és fiai

MTI

2016. január 9., szombat 21:08

Az egyiptomi fellebbviteli bíróság szombaton elutasította Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök és két fia fellebbezését a sikkasztás miatt tavaly kiszabott három-három év szigorított börtönbüntetésük ellen, az elítéltek azonban nem valószínű, hogy börtönbe kerülnek ismét, mivel már letöltötték büntetésüket.

Tavaly májusban egy egyiptomi bíróság az elnöki paloták pereként emlegetett eljárásban az elnökségi költségvetés elsikkasztása miatt szabott ki három-három éves börtönbüntetést a vádlottakra, hangsúlyozván, hogy a pénzt a Mubarak család ingatlanjainak felújítására használták fel.

Mubaraknak és fiainak 125 millió egyiptomi font (4,5 milliárd forint) bírságot is kell fizetnie és vissza kell utalniuk 21 millió egyiptomi fontot a kincstárba. Egy bírósági forrás szerint 104 millió fontot már befizettek Mubarakék.

Az Egyiptomot 30 éven át uraló Hoszni Mubarak hatalmát a 2011-es felkelés döntötte meg. A volt elnök és két fia már eltöltött három évet börtönben más perek miatt, ezért nem valószínű, hogy ismét börtönbe kell vonulniuk.

Mubarakot az elmúlt négy évben az összes többi ellene folyó perben felmentették, ártatlannak nyilvánították abban az eljárásban is, amelyben bűnrészességét vizsgálták több száz Tahrir téri tüntető erőszakos halálában, ám ennek az ügynek az újratárgyalását elrendelte a kairói semmítőszék.