Új alkotmány Szomáliában

KG

2012. augusztus 1., szerda 22:56

A szomáliai alkotmányozó nemzetgyűlés elfogadta szerdán az ország új ideiglenes alkotmányát, amelyben több új egyéni jog jelenik meg, és célja helyreállítani a központi hatalom tekintélyét.

A szavazás előtt két, sikertelen öngyilkos merénylet történt Mogadishuban, a nemzetgyűlés ülésének otthont adó épület kapujánál. A rendőrség tájékoztatása szerint a két merénylő meghalt, egy katona megsebesült. Nyolcszázhuszonöt szomáliai vezető vitázott az alkotmányról július 25-e óta. A dokumentumot 621-en támogatták, 13-an ellene szavaztak, és 11-en tartózkodtak.

A nyolc évig készülő, új alkotmányban világosan kinyilvánították, hogy az iszlám jogrend képezi a szomáliai törvénykezés alapját. Az országban csak az iszlám vallást lehet terjeszteni, minden törvénynek összhangban kell állnia a saríával. Az alaptörvény jogot ad az abortuszra az anya életének megmentése érdekében, és tiltja a nők körülmetélését.

Az ENSZ azt reméli, hogy az új alkotmány elvezethet egy szélesebb körű képviselettel rendelkező kormány megalakításához, de az országos, sőt még a regionális szintű választások megtartásának lehetősége is többéves messzeségben van. Egy, a szokásjog alapján választott vezetői testület jelöli ki az államfőt megválasztó jövendő törvényhozás képviselőit. Az új államfő jelöli ki a kormány megalakításával megbízott miniszterelnököt.

A jelenlegi átmeneti kabinet mandátuma augusztus 20-án jár le. A korrupcióval vádolt kormányt a nyugati országok azért támogatták, mert szerepét kulcsfontosságúnak tekintették abban, hogy helyreálljon a központi hatalom az országban, ahol Sziad Barré elnök 1991-es megbuktatása óta nincs hatékony, az állam teljes területét ellenőrizni képes központi kormány. A jelenlegi átmeneti intézmények, akárcsak elődeik, nyolc éve képtelenek arra, hogy helyreállítsák a központi hatalmat. Az országot hadurak, fegyveres milíciák és bűnözői csoportok uralják.

Forrás: MTI