Új igazgató a magyar Nabucco vállalatnál

BL, 2012. február 2., csütörtök 20:19, frissítve: csütörtök 20:19
A Nabucco Gas Pipeline International GmbH február 1-jei hatállyal Bercsi Gábort nevezte ki ügyvezető igazgatónak a magyar Nabucco vállalat (NNC) élére – közölte a Nabucco Gas Pipeline csütörtökön.

A közlemény szerint Bercsi Gábor jelentős tapasztalattal rendelkezik az energiaszektor területén, több mint tíz évig volt a budapesti Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. – az RWE leányvállalatának – ügyvezető igazgatója.

Bercsi Gábor a közleményben hangsúlyozta: a Nabucco növelni fogja Magyarország ellátásbiztonságát, a projekt sikeresen halad előre Magyarországon is, a környezetvédelmi és társadalmi hatástanulmány folyamatban van. A környezetvédelmi engedélyezési eljárás során a magyar szakaszra eddig összesen három engedélyt adtak ki a hatóságok. Az utolsó engedély kiadása 2012 első negyedévében várható.

A Nabucco-gázvezeték új hidat képez Ázsia és Európa között. Közvetlenül kapcsolja össze a világ leggazdagabb gázlelőhelyeit – a Kaszpi-tenger térségét és a Közel-Keletet – az európai fogyasztói piacokkal. A gázvezeték Törökország keleti határától az ausztriai Baumgartenig – Közép-Európa egyik legfontosabb gázelosztóközpontjáig – húzódik majd, átszelve Bulgáriát, Romániát és Magyarországot.

A bécsi központú Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004. június 24-én jött létre a Nabucco-gázvezeték fejlesztése, megépítése és működtetése céljából. A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei. A vállalat felelős a Nabucco-gázvezeték fejlesztéséért, megépítéséért, működtetéséért, valamint a kapacitás-kereskedelemért és kapacitáskiosztásért. A gázvezetékrendszert a tranzitországokban működő nemzeti Nabucco-vállalatok (NNC-k), a NIC leányvállalatai fogják megépíteni.

A Nabucco részvényesei az osztrák OMV, a magyar FGSZ, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban. A gázszállítási szerződések tárgyalásának lebonyolítása a részvényesek felelőssége. A Magyar Kapcsolt Energia Társaság csütörtökön közölte, hogy távozik a társaság elnöki posztjáról Bercsi Gábor, 2012. március 31-i hatállyal.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés