„Új imperializmus” fenyegeti Magyarországot

Kovács N. László

2012. április 13., péntek 12:12, frissítve: péntek 12:14

Az EU hazánkkal szembeni, teljességgel megalapozatlan politikai támadásai XXI. századi gyarmatosítással érnek fel – állapítja meg Hossó Andrea közgazdász a Daily Mail hasábjain. A magyar születésű, ám Londonban dolgozó Hossó hosszú véleménycikkben fejtegeti a Magyarországot érő, gyakran „abszurd” támadások okait és hátterét.

A hazánkra zúduló folyamatos nemzetközi kritika hallatán egyesek valóban elhihetnék, hogy valami borzalmas dolog készülődik itt Európa szívében. A helyzetet alaposabban megvizsgálva azonban bárki megállapíthatja, hogy a probléma inkább Brüsszel hozzáállásában keresendő. A cikk megemlíti, hogy az unió bürokratái nem aggódtak az „európai értékekért”, amikor a szocialista kormány 2006-ban a „leggonoszabb diktatúrákra emlékeztető módon” bánt el békés tüntetőkkel, de egy szót sem szóltak a szlovákiai, magyarokat diszkrimináló nyelvtörvény kapcsán sem. A gazdasági indokok ugyanilyen kettős mércét rejtenek: míg Spanyolország épp most kapott engedélyt, hogy 5,5 százalékra emelje költségvetési hiányát, addig Magyarországot, mely az EU-országok közt szinte egyedüliként 3 százalék alatt tartotta deficitjét, most néhány tizedpontos eltérésért kívánják szankcionálni.

A kemény fellépés mögött álló valódi okok tehát nem itt keresendők, hanem Magyarország sajátos gazdasági helyzetében. A kommunizmus megdöntése után az ország kormányai naivan követték a nyugati tanácsadók útmutatását, és őrült iramú privatizációba kezdtek. Így mára az országban a külföldi nagyvállalatok dominálnak, melyek hozzászoktak az állandó adókedvezményekhez és a baráti viselkedésű kormányokhoz. Ezért, amikor az új konzervatív vezetés krízisadókat vetett ki ezekre az óriásokra, azok meglepődtek, és egyből az Európai Bizottsághoz fordultak. Ront Magyarország helyzetén, hogy a multik mögött állnak befolyásos nyugati anyaországaik.

Ennek a visszás helyzetnek köszönhető tehát az az elsöprő erejű offenzíva, mely hazánk ellen folyik – állapítja meg a cikk. Ha a támadás sikerrel jár, Magyarország kénytelen lesz visszatérni a korábbi áldatlan helyzethez, melyben a külföldi tőke elsőbbséget élvez, a nemzetállam függetlensége pedig lassan, de biztosan semmivé lesz. „Nem más ez, mint kolonizáció a XXI. században” – állapítja meg Hossó.

Daily Mail (dailymail.co.uk)