Új megoldások jöhetnek a migráció kezelésére

MTI

2016. február 28., vasárnap 12:02, frissítve: vasárnap 12:17

Az elmúlt időszak rámutatott, hogy az eddig alkalmazott migrációs szabályok nem igazán alkalmasak a mostani helyzet kezelésére, és Európa új megoldásokban gondolkodik – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1-en vasárnap.

Angyal Ágnes kifejtette: a 2015-ben csúcsosodó migrációs áradat alapvetően kérdőjelezte meg az Európai Unió migrációs szabályozását. Egyre több schengeni ország kezdte el lezárogatni határait, egyre több tagállam tervez szigorúbb intézkedéseket bevezetni – mondta.

Úgy vélte: a görög–macedón határon kialakult helyzet csak idő kérdése volt, a nyugat-balkáni országok nagyon figyelték Németország és Ausztria reakcióját a menekültválságban, amint utóbbiak zártak valamennyire, a tranzitországok is intézkedtek, hogy ne náluk torlódjanak fel a menekültek. Megjegyezte: a helyzet most futott ki oda, hogy Macedónia nagyon keményen fellép a déli határainál, és ezért több tízezren Görögországban rekedtek.

Kérdés, hogy a most útra kelők milyen új útvonalat választanak majd – vélekedett a kutató, hozzátéve, hogy a migránsok mellett az embercsempészek útvonala is módosul, ott mennek, ahol kisebb az ellenállás.