Új összecsapás készülődik az államadósság körül

Kovács N. László

2012. május 16., szerda 17:25

Az Egyesült Államok hamarosan ismét kifut a hitelkeretéből, a republikánusok pedig máris bejelentették, ezúttal sem hajlanak a kompromisszumra.

A képviselőház elnöke, John Boehner egy washingtoni konferencián beszélt a közelgő összecsapásról. A konzervatív politikus kifejtette, az egyre duzzadó államadósságot (mely immár 16 billió dollárhoz közelít) kezelhetővé kell tenni. „Ahhoz, hogy újra elindulhassunk felfelé, először el kell kerülnünk az adósság szakadékát, ehhez azonban már ma meg kell kezdenünk a munkát” – fogalmazott Boehner. A republikánus párt álláspontja szerint a hiányt egy módon lehet megfékezni: vissza kell fogni a kiadásokat (főként a szociális programokét), és alaposan csökkenteni kell a kormányzat méretét. Logikájuk szerint mindenféle adóemelés káros hatással van, sőt meghosszabbítanák a még George Bush elnök által elfogadott adókedvezményeket is, melyek főként a magasabb jövedelműeket érintik. Boehner azt is világossá tette, követeléseikből ezúttal sem hajlandók engedni.

A probléma az, hogy a demokrata párt legalább ilyen határozott elképzelésekkel rendelkezik a kérdés megoldásáról, ám azok homlokegyenest ellentmondanak az előbb felvázoltaknak. Obama szerint épphogy magasabb adókra van szükség: az elnök megfogadta, megvétózza a Bush-féle kedvezményeket, és kampányának egyik fontos eleme a gazdagokra extra terheket kivető „Buffett-törvény”. Azt a demokraták is elismerik, hogy elvonásokra szükség van, a baloldal azonban inkább a katonai költségvetést nyirbálná meg. A kérdéses konferencián Timothy Geithner pénzügyminiszter is megszólalt, aki leszögezte, ezúttal hosszú távú megoldásra van szükség, és arra, hogy a kongresszus a júliusban látott dráma és pártoskodó küzdelmek nélkül elfogadja azokat. Mint ismert, nyáron néhány órán múlott, hogy a vitában beállt holtpont nem vezetett kormányzati leálláshoz.

Geithner arról is beszélt, hogy a kincstárnak megvannak az „eszközei”, hogy legalább január elsejéig működtesse az országot – az is lehet tehát, hogy a vitára nem fog sor kerülni a novemberi választásokig. A republikánusok számára azonban jó alkalom az államadósság körüli vita arra, hogy Barack Obama gazdasági teljesítményére tereljék a figyelmet az olyan ügyek helyett, mint az elmúlt napokban előtérbe került melegházasság kérdése. „Az elnök szeretné, ha az emberek nem a lényeges dolgokra fókuszálnának – nyilatkozta Mitt Romney egyik vezető tanácsadója. – A helyzet azonban az, hogy Obama az államadósság csökkentésével kampányolt, és épp az ellenkezőjét csinálta.”

(The New York Times, nytimes.com, CBS News, cbsnews.com)