Új polgári kormány alakult Maliban

TK, 2012. április 25., szerda 18:38
Maliban szerdán megalakult az új polgári kormány a márciusi katonai puccs részleges kudarca után, de egyes kulcsposztokon így is a hadsereg tagjai állnak.

Az ideiglenes kormányfő és államfő által aláírt, az állami televízióban beolvasott rendelet alapján a tárcákat főként pártoktól független szakértők kapták, de a védelmi, a belügyi és a polgári védelmi minisztérium élére katonák kerültek.

A polgári kormányzat helyreállítását a nyugat-afrikai államok közössége kényszerítette ki, de a puccsistákat az is nehéz helyzetbe hozta, hogy március 22-i fellépésüket kihasználva a tuareg függetlenségi mozgalom elfoglalta az ország északi felét. A sivatagi nomádok előretörését a szélsőséges iszlamista csoportok később a maguk javára aknázták ki.

Az új kormány fő feladata ennek a válságnak a rendezése és a választások előkészítése lesz. Cheick Modibo Diarra ideiglenes miniszterelnök közölte, hogy hajlandó tárgyalni a tuareg mozgalommal, de nem úgy, hogy közben „kést szorítanak a torkára”, azaz nem fogadja el, hogy fegyveres fenyegetéssel kész helyzet elé állítsák.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása