Új tervvel számolják fel az atomerőművet

NT, 2011. december 21., szerda 08:50, frissítve: szerda 08:50
Japán 30-40 éven belül felszámolja a fukusimai atomerőművet – derül ki abból a tervből, amely a márciusban súlyosan megrongálódott erőmű dekontaminációjának következő lépéseit tartalmazza.

Az Edano Jukio kereskedelmi miniszter által szerdán ismertetett terv értelmében két éven belül megkezdik az elhasznált fűtőelemek eltávolítását a reaktorokból. A tönkrement reaktorokban található fűtőelemroncsokat tíz éven belül fogják kiemelni és elszállítani. Ezzel egyidejűleg gondot fordítanak a nukleáris baleset következtében kitelepített helyi lakosság érdekeire is – hangoztatta a miniszter.

A március 11-i földrengést követő cunami súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, amelyekben magolvadás következett be. Ennek nyomán hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezés került a levegőbe és a tengervízbe, s több mint százezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

Az új terv néhány nappal azután látott napvilágot, hogy a kormány közölte: a fukusimai erőmű állapota stabil. Szakértők azonban úgy vélik, hogy az erőmű változatlanul nem minősíthető biztonságosnak.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés