Újabb ellenzéki kerülhet börtönbe

tt

2012. május 17., csütörtök 22:36

Ilja Jasint, a moszkvai ellenzéki tiltakozó akció újabb vezetőjét ítélte elzárásra az egyik kerületi bíróság csütörtökön, mert ellenállt a rendőröknek.

A Szolidaritás mozgalom tagját, a Putyin–Medvegyev kettős elleni, tíz napja tartó moszkvai csendes utcai tiltakozás új helyszínéről, a Kudrinszkaja térről vitték el. A belügyi egységek még szerda reggel feloszlatták az ellenzékieknek az egyik kedvelt közparkban vert táborát, ezért az akció résztvevői más helyet kerestek maguknak, ez lett a Kudrinszkaja tér.

A központban lévő Új Arbathoz (korábban Kalinyin sugárút) közeli téren a rendfenntartók beavatkoztak a térfoglaló akcióba. Megakadályozták, hogy a csendes tiltakozás résztvevői ételt osszanak a nyilvános területen, majd az emiatt felháborodott, egy utcát is eltorlaszoló több száz emberből harmincat előállítottak, közöttük Ilja Jasint.

Csütörtök este ismét előállítottak néhány tüntetőt a Kudrinszkaja térről, köztük Ilja Ponomarjov ellenzéki parlamenti képviselő sajtótitkárát, valamint Jelena Csirikova környezetvédő aktivistát, aki szombati tüntetésre hívta meg a békés akció résztvevőit. Időközben orosz képzőművészek, valamint neves zenészek bejelentették, hogy „ellenőrző sétát” tartanak Moszkva központi körútjain, követve az irodalmárok múlt vasárnapi hasonló akcióját.

A képzőművészek az orosz fővárosban szombatra virradóra, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva „vándorló múzeumot” szerveznek. Terveik szerint útjuk a korábbi táborhoz, a Csisztoprudnij körútig vezet majd.

Forrás: MTI