Újabb menekülthullám jöhet

WA

2012. május 13., vasárnap 20:27

Újabb, észak-Afrikából induló menekülthullámra figyelmeztette Európát a hét végén Rómában tárgyaló líbiai külügyminiszter.

„A helyzet romlásától tartunk az illegális bevándorlás tekintetében” – idézte Asúr ben Hajál szavait az ANSA olasz hírügynökség. A miniszter jelezte Olaszországnak és az Európai Uniónak (EU), hogy a problémával foglalkozni kell.

Olasz kollégája, Giulio Terzi EU-programot sürgetett a bevándorlási probléma megoldására, s közölte, hogy hétfőn Brüsszelben beszélni szándékozik erről. „A bevándorlás égető kérdés, amellyel Európának foglalkoznia kell” – mondta.

Szombaton 23 tunéziai menekült, köztük egy kiskorú érkezett a szicíliai Mazara del Vallóba. A parti őrség már a parttól mintegy 12 mérföldre észrevette őket. A 12 méter hosszú bárkát megérkezése után lefoglalták. Az elmúlt héten már két menekültcsónak érte el a partokat.

Máltára is érkeztek a hét végén afrikai bevándorlók. Két hajó összesen 95 emberrel ért partot a földközi-tengeri szigeten. Szomáliából és Eritreából jöttek, sok nő és gyerek volt köztük. A rendőrség felvette az adataikat, és egy fogadótáborban helyezte el őket – közölték a hatóságok. Több más, menekülteket szállító csónakot, hajót is észleltek Málta közelében.

Forrás: MTI