Újabb NATO-katonát lőttek le Afganisztánban

WL

2012. május 11., péntek 13:28

Afgán katonai egyenruhát viselő férfi lőtt le ismét egy NATO-katonát pénteken Afganisztán keleti részén – jelentette a közép-ázsiai országban állomásozó, NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF).

A támadásnak áldozatul esett NATO-katona nemzetiségét egyelőre nem közölték, és nem tártak fel részleteket a gyilkosságról sem. Az érintett térségben főként amerikai katonák teljesítenek szolgálatot.

Az idén ez már a huszadik eset volt, hogy afgán katonai vagy rendőregyenruhás merénylők NATO-katonákat öltek meg. A merényleteket feltehetően a hadsereg és a rendőrség soraiba beszivárgó felkelők, illetve tálibok követték el. Egyes elemzők szerint ezekkel a merényletekkel a külföldi katonák elleni hadviselési módszereiket bővítették ki az afgán felkelők az öngyilkos és az útbombás támadások mellett. Az ISAF szerint azonban személyes konfliktusok vagy ideológiai ellentétek is vezethettek a merényletekhez.

Mindenesetre ezek a merényletek meglehetősen bizalomrombolók az ISAF és az afgán hadsereg katonái között. A nemzetközi haderő legkésőbb 2014 végiéig kivonul Afganisztánból, addig azonban át kell adnia a biztonsági feladatok ellátását az ázsiai ország fegyveres erőinek, amelyek kiképzését is jórészt az ISAF végzi.

Forrás: MTI