Újabb név bukkant fel az ellenzéki oldalon

WL

2012. április 26., csütörtök 23:43, frissítve: péntek 11:56

Tovább hasad a szíriai ellenzék: egy korábbi miniszterelnök fia csütörtökön Párizsban bejelentette, hogy a külföldi emigrációban egyfajta árnyékkormányt kíván alakítani, és segíteni akarja damaszkuszi rezsim ellen harcoló szíriai felkelőket.

Nófal ad-Daválibi – akinek apja, Maarúf ad-Daválibi 1951-ben és 1962-ben is rövid ideig Szíria miniszterelnöke volt – a francia fővárosban ismertette az árnyékkormány megalakításának tervét. Közölte azt is, hogy külföldi katonai intervenciót szorgalmaz Bassár el-Aszad rendszere ellen.

Megfigyelők szerint az emigrációban élő szíriai politikus bejelentése közvetett kihívást jelent a szíriai ellenzék eddigi legfőbb erejének tartott Szíriai Nemzeti Tanáccsal szemben. A tanács a különböző szíriai ellenzéki csoportokat tömöríti, és külföldről szervezkedik az Aszad-rezsim ellen.

Az ellenzék egységének hiányára utaló bejelentés olyan időpontban hangzott el, amikor a nemzetközi közösség fokozza a nyomást Damaszkuszra a 13 hónapja tartó konfliktus rendezése érdekében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hét végén – immár Oroszország és Kína támogatásával – olyan határozatot fogadott el, amely többek között 300 fegyvertelen megfigyelő Szíriába küldését irányozza elő. A misszió feladata lenne, hogy ellenőrizze a volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan által kidolgozott és a szemben álló felek által elfogadott béketerv megvalósítását. A megfigyelők indulásáról a helyzet függvényében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár dönt.

Forrás: MTI