Újabb terveket szövögetett Abdeslam, mikor elkapták

MTI

2016. március 20., vasárnap 20:01

A tavaly novemberi párizsi merényletek után újabb terveket szőtt Brüsszelben, és számos fegyverhez férhetett hozzá Salah Abdeslam, a 130 halálos áldozatot követelő merényletek legfőbb gyanúsítottja – közölte vasárnap a belga külügyminiszter a pénteken elfogott terrorista rendőrségi kihallgatására hivatkozva.

Didier Reynders közlése szerint Abdeslam azt állította, hogy „készen állt újraindítani valamit Brüsszelből”.

A miniszter hangsúlyozta, a hatóságok komolyan veszik az elhangzottakat, mert a nyomozók rengeteg fegyvert, köztük nehézfegyvereket találtak már az első vizsgálódások alkalmával, és Brüsszelben új emberekből álló hálózat alakult ki Abdeslam körül.

Reynders hozzátette, több mint harminc embert azonosítottak eddig, akiknek közük volt a párizsi merényletekhez, de „biztosak vagyunk abban, hogy még vannak mások is”.

A külügyminiszter szorgalmazta, hogy az európai titkosszolgálatok és a határőrségek működjenek együtt, osszák meg információikat a gyanúsítottak kiszűrése érdekében.

Fel akarta robbantani magát

Amellett, hogy eredeti terve szerint fel akarta robbantani magát a francia főváros legnagyobb stadionja mellett, a hatóságok úgy vélik, Salah Abdeslam központi szerepet játszott az európai dzsihadisták körében.

Ő lehetett, aki megszervezte és összehangolta a párizsi merényleteket. Emellett ő volt, aki beszerezte a robbanóövekhez szükséges hozzávalókat, aki autót bérelt az öngyilkos merénylők szállításához, és biztosította számukra a szállást Párizs egyik külvárosában.

A férfit pénteken egy rendőrségi razzia során fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A hatóságok szombaton „terrorista gyilkosságban való részvétel” jogcímén vádat emeltek ellene.

Pert fontolgat Abdeslam

Pert kíván indítani hétfőn egy párizsi ügyész ellen Salah Abdeslam, mert állítása szerint François Molins „megsértette a nyomozás titkosságát” – közölte vasárnap Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje az RTBF nevű belga közszolgálati csatorna egyik műsorában. Az ügyvéd szerint Molins akkor sértette meg a nyomozás titkosságát, amikor szombati sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a pénteken elfogott gyanúsított mit mondott kihallgatása során a belga nyomozóhatóságoknak. „A kihallgatás bizonyos részeinek egy sajtótájékoztató keretében való felolvasása a szabályok megsértését jelenti” – húzta alá Sven Mary. Hozzátette: eddig senki sem szivárogtatott ki részleteket a nyomozásról, legfeljebb az eljárás várható lépéseiről, vagy a gyanúsított egészségi állapotáról és a szükséges orvosi kezelésekről.

A belga ügyvéd François Molins eljárási módját is bírálta. Véleménye szerint a francia ügyésznek nem lett volna szabad a belga eljárás ezen szakaszában bármiről is tájékoztatást adnia. „Szemmel láthatóan kulturális különbség van a bírák körében Belgium és Franciaország között a sajtó tájékoztatását illetően” – tette hozzá.