"Újból neki kell veselkedni a beígért privatizációs folyamatnak"

2012. augusztus 22., szerda 20:59, frissítve: csütörtök 12:54

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök az "elkövetkező néhány héten" belül tető alá akarja hozni az új megszorító csomagot, de több időt kér a hitelezőktől a végrehajtására.

A miniszterelnök erre tett ígéretet a Eurogroup Görögországban tartózkodó elnökének, Jean-Claude Junckernek, aki viszont hathatós és hiteles intézkedésekre szólította fel görög tárgyalópartnerét. Antonisz Szamarasz egyúttal ígéretet tett arra is, hogy országa a gazdasági nehézségek ellenére is minden egyes kitűzött célt teljesíteni fog, amiről a kiadások 2014-ig újabb 11,5 milliárd euróval való csökkentése érdekében a nemzetközi hitelnyújtókkal megállapodott. Görögország legnagyobb problémája az adóbevételeket felemésztő és a lakosság nagy hányadát munkanélküliségbe kényszerítő, évek óta súlyosbodó gazdasági recesszió – mutatott rá Szamarasz.

A kormány lélegzetvételnyi szünethez szeretné juttatni a gazdaságot. A hitelezők által megkövetelt reformok végrehajtásához az országnak több időre lenne szüksége azért, hogy a gazdaság ne süllyedjen még nagyobb recesszióba – fejtette ki a miniszterelnök. Az Eurócsoport elnöke további erőfeszítéseket vár el Görögországtól adósságának rendezésére.

Mindennél fontosabb

Egész Európa jövőjéről szól az euróválság – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán moldovai látogatása során, ahol leszögezte, hogy nem születik döntés a Görögországnak nyújtandó nemzetközi hitelekkel kapcsolatban Antonisz Szamarasz görög kormányfővel tartandó pénteki találkozóján.

Jan Kees de Jager holland pénzügyminiszter nem helyeselné, hogy az EU további haladékot adjon Görögországnak a költségvetési hiány lefaragására és a gazdasági reform végrehajtására.

„A költségvetés konszolidálásának folytatása mindennél fontosabb. Ez Görögország utolsó esélye” – közölte újságírókkal a görög miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után Juncker. A Eurogroup vezetője hathatós és hiteles intézkedéseket követelt Görögországtól, valamint a strukturális reformok terén tett erőfeszítések fokozását például a munkaerőpiacon.

„Újból neki kell veselkedni a beígért privatizációs folyamatnak” – tette hozzá Juncker, aki beszédében több alkalommal is utalt arra, hogy Görögország tulajdonképpen hitelességi válsággal küzd. Jean-Claude Juncker a hellének euróövezeti tagságával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Hangsúlyozom, teljes mértékben elvetem Görögország euróövezeti kilépésének lehetőségét. Egy ilyen lépés a devizaunió egészét sodorná veszélybe.”

Forrás: MTI