Viviane Reding április 11-én jelentette be, az Európai Bizottság felveszi a kapcsolatot a magyar hatóságokkal azt tudakolva, hogy az egyházügyi törvény összhangban van-e a témába vágó európai uniós irányelvvel.

Luxemburgban is új „ombudsfra”-t (az ombudsman nőiesített változata a luxemburgi sajtóban) választottak: az a Lydie Err került a független hivatal élére a nagyhercegségben, aki a parlament szocialista képviselője, és nem mellesleg annak a velencei bizottságnak is tagja, amely szintén több magyar vonatkozású ügyet vizsgál.

A luxemburgi képviselőnő ráadásul úgy került nyolc évre az ombudsmani székbe, hogy erre vonatkozó saját törvényjavaslatát vitte keresztül a luxemburgi törvényhozásban. Az EB és személy szerint Err honfitársa, Reding igazságügyi alelnök ebben az esetben nem aggódott annyira a függetlenség megsértése és politikusok „bebetonozása” miatt, mint a magyar médiatörvényt vagy az igazságszolgáltatás reformját érintő egyes kérdésekben.

Ismert, a médiatörvény kapcsán a Freedom House is kétszer büntette meg hazánkat ugyanazért. Az ügy kapcsán Kovács Zoltán úgy nyilatkozott, megalapozatlan és elfogult a Freedom House jelentése. Az államtitkár elmondta, a jelentés jól illeszkedik az elmúlt hónapok következetes, Magyarországot lejáratni igyekvő kampányához, és a kettős mérce használatának kitűnő illusztrációja.

Március 31-én egy a magyar politikáról tartott bécsi szimpóziumon Jan Mainka, a német nyelvű Budapester Zeitung főszerkesztője a magyarországi sajtó- és politikai viszonyokról beszélve kifejtette, a médiatörvényt áttanulmányozva nem talált semmit, ami akadályozná a munkáját. Néhány nappal korábban Kovács Zoltán is közölte, a médiatörvényről folyó nemzetközi vitában túl kevés a konkrét érv, utalva arra is, hogy hazánknak van egyedül írásos véleménye arról, hogy médiatörvénye megfelel az uniós normáknak.