Újra káoszba fulladt Tóásó tárgyalása

Magyar hivatalos delegáció utazott Bolíviába

Lukács Csaba

Lukács Csaba

2012. május 11., péntek 16:51, frissítve: péntek 17:47

Késve érkező és magyarul rosszul beszélő tolmács, börtönben hagyott vádlott, kaotikus állapotok – La Pazban tegnap döntöttek a népi ülnökök kilétéről a Rózsa-ügy május közepére tervezett tárgyalásához. Most is törvénytelenül – a komédiába illő eljárást látták magyar diplomaták is.

Bolíviai sajtóértesülések szerint egy magyar hivatalos delegáció is részt vett tegnap La Pazban azon a tárgyaláson, amelyet Tóásó Előd és 38 társa ügyében tartottak. A csütörtöki ülésen arról kellett dönteni, kik lesznek a népi ülnökök a hivatalosan kijelölt bírák mellett a május 15-ére tervezett tárgyaláson az úgynevezett terroristaügyben.

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat


Ma reggel elértük a San Pedró börtönben több mint három éve raboskodó Tóásó Elődöt, aki elmondta: újabb törvénytelenségekkel folytatódott az ügye. Tegnap például a magyar tolmács órákat késve érkezett a terembe, ráadásul nem is beszélt megfelelően magyarul. A védőügyvédek sérelmezték, hogy az egyik vádlott, El Viejo nem jelent meg a tárgyaláson – a belügyminisztérium szerint nem akart, de ennek ellentmond az a tény, hogy a korábban koronatanúként kezelt, Öreg becenevű férfi börtönben van, így a hatóságokon múlott a részvétele.

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat


A magyar férfi lapunknak elmondta: a többször is megszakított, káoszba fulladt esemény végén a bíró döntött a népi bírók kinevezéséről, annak ellenére hogy a vádemelés ellen benyújtott 28 fellebbezési indítványt a mai napig nem bírálták el. Az új időpont szerint május harmincadikán kezdődik az eljárás, de azt nem mondta meg, melyik városban.

A kormánypárti sajtó a tegnapi esetről azt írta: a vádlottak késleltetni akarták a tárgyalást, ám ennek ellenére sikerült felállítani a bíróságot.

Tóásó Előd azt mondta, nincs felhatalmazva arra, hogy válaszoljon, a tárgyaláson rajta kívül volt-e jelen más magyar állampolgár.

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat


Tegnap a La Paz-i parlament felsőházának egyik ellenzéki képviselője, Roger Pinto újságíróknak arról beszélt: Bolíviába érkezett egy magyar küldöttség, hogy az úgynevezett terrorista-összeesküvési ügyben vizsgálódjon. Állítása szerint a magyar kormány sokkal szorosabb figyelemmel fogja követni a szabadság és a demokrácia érvényesülését és a törvények betartását Bolíviában. Pinto kitért arra is, hogy csütörtökön találkozott az Európai Unió bolíviai képviseletének a vezetőjével, Kenneth Bellel is, akinek részletezte az üggyel kapcsolatban megfogalmazódott aggodalmakat, például a több mint három éve fogva tartott személyek alapvető jogainak megsértését.

Fotó: Baptista Szeretetszolgálat


Lapunk úgy tudja, a magyar küldöttség több ellenzéki szenátor mellett találkozik a bolíviai kormány képviselőivel és az ENSZ ottani képviselőivel is. Elértük La Pazban Gulyás Gergely fideszes parlamenti képviselőt, aki megerősítette: ő vezeti azt a magyar hivatalos delegációt, amely a Tóásó-ügyben kíván tájékozódni a latin-amerikai országban. A magyar Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöke elmondta: meglátogatták Tóásó Elődöt a San Pedro börtönben, és tegnap részt vettek a tárgyalásán is. Beszéltek a magyar férfi ügyvédeivel, tárgyalásokat folytattak hét ellenzéki szenátorral és a bolíviai EU-képviselet vezetőjével. Ma van az utolsó tárgyalási napjuk az országban, a tervek szerint találkoznak a bolíviai igazságügyi miniszterhelyettessel és az ENSZ emberi jogi bizottságának ottani képviselet-vezetőjével is.

Mint ismeretes, 2009. április 16-án a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terroristacsoportot Santa Cruz városában, s annak során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Euardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A rajtaütés túlélőit, Tóásó Előd magyar és Mario Tádic horvát–bolíviai állampolgárt letartóztatták, és fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják őket, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.