Uniós eljárás indulhat hazánk ellen a kvóta miatt

MNO

2016. február 27., szombat 12:21, frissítve: szombat 17:29

A tagállamoknak „végre kellene és kell hajtaniuk” a 160 ezer EU-ba érkező menedékkérő belső áthelyezéséről szóló döntést – jelentette ki Navracsics Tibor az Index blogjának, az Eurológusnak.

A politikus a magyar vonakodásról a portálnak elmondta: nem példátlan, hogy egy tagállam részt vesz egy jogszabály meghozásában, de „nem jeleskedik” annak végrehajtásában. „Sőt vannak notórius tagállamok, amelyek élen járnak a jogszabályok elfogadásában, és hátul kullognak a végrehajtásban.”

Kötelezettségszegési eljárás indulhat hazánk ellen?

Ebben az esetben az Európai Bizottság tájékozódik, majd párbeszédet kezd a tagállamokkal, amiből kötelezettségszegési eljárás és európai bírósági ügy lehet. „Gondolom, a jelen esetben is hasonló a mechanizmus, ha valaki nem hajtja végre a döntést” – mondta az EB-be a Fidesz-kormány által delegált politikus.

Navracsics elismerte, hogy a visegrádi országok ellenállása miatt politikailag kényesebb lehet az ügy. Mint mondta, nem tudja, hogy az EB emiatt a normális eljárást folytatja-e le, vagy rugalmasságot mutat. Hozzátette: „Ismereteim szerint a bizottság ilyenkor mindig a végrehajtás fontosságát hangsúlyozza, úgyhogy nekem ez inkább a normál eljárást vetíti előre.”

Nem árulta el, hogyan áll a kérdéshez

Az Eurológus megjegyzi, hogy a politikus az áthelyezésellenes magyar népszavazás kapcsán a biztosi sablonszöveget ismételte el, vagyis minden tagállam a maga jogrendszere alapján dönti el, miről tarthat népszavazást, ráadásul erről még itthon is vita van.

A blog arról is faggatta a politikust, hogyan szavazna, de Navracsics Tibor csak annyit mondott, „itt élnék a választás titkosságának jogával”.