Uniós összefogás a diktátor ellen?

tt

2012. május 31., csütörtök 21:10

Az Európai Unió megkezdte új büntetőintézkedések kidolgozását Szíria ellen, és felszólította a többi országot, tegyenek hasonló lépéseket, hogy rákényszerítsék Bassár el-Aszad szíriai elnököt az ENSZ és az Arab Liga béketervének megvalósítására – közölte csütörtökön Isztambulban William Hague brit külügyminiszter.

Szíria egy „átfogó polgárháború vagy az állam összeomlása” felé halad – mondta a brit hírügynökségnek Hague, aki részt vesz Isztambulban a Szomália megsegítéséről tanácskozó nemzetközi értekezleten.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter az NTV török hírtelevíziónak nyilatkozva a 90-es évek boszniai polgárháborújához hasonlította a szíriai helyzetet. Szavai szerint senki sem részesít előnyben egy katonai beavatkozást, Törökország különösképpen nem, de a három és fél éves boszniai vérontás óta mindenki számára világos, hogy milyen nagy árat kell fizetni, ha „külső szemlélők maradunk”. Boszniában több százezren meghaltak, mire a NATO végül beavatkozott. „Szíria esetében is meg kell vizsgálni minden opciót” – figyelmeztetett a török külügyminiszter.

Az ellenzékre mutogat a szír rezsim


A múlt hét végén a közép-szíriai Homsz közelében lévő Húla településen feltehetően a kormányhoz hű milíciák legkevesebb 108 civilt, köztük csaknem félszáz gyereket végeztek ki. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki a nemzetközi közösségben, és számos ország tiltakozásképpen kiutasította Szíria diplomáciai képviselőit.

A hivatalos szíriai hatóságok ezt követően álltak elő a mészárlással kapcsolatos saját verzióval. A bizottság vezetője, Kasszem Dzsmaleddin tábornok azt állította, hogy a gyilkosságokat az ellenzék által támogatott fegyveres csoportok hajtották végre olyan békés családok ellen, amelyek – eltérően az ellenzéktől – nem voltak hajlandók fellázadni a szíriai kormány ellen. A tábornok szerint összesen mintegy 800 fegyveres támadt rá a kormánykatonákra, illetve ők mészárolták le a húlai családokat. Nyomatékosan hangoztatta, hogy a szóban forgó családok – mint fogalmazott – békések voltak, semmifajta kormányellenes tevékenységben nem vettek részt, és nem ragadtak fegyvert a kormány ellen. A tábornok kijelentette, hogy egyelőre előzetes értékelésről van szó, amelynek megállapításai szemtanúk állításain alapulnak.

A szíriai külügyminisztérium szóvivője egyidejűleg bejelentette: a damaszkuszi kormány felkérte az ENSZ szíriai megfigyelői missziójának vezetőjét, hogy folytasson vizsgálatot a merénylet helyszínén.

Egyedül szerdán 73 ember, többségében civil vesztette életét országszerte harcokban és más erőszakcselekményekben. Az ENSZ mintegy 300 megfigyelője nem képes tiszteletben tartatni a Kofi Annan ENSZ- és Arab Liga-megbízott béketervében foglalt tűzszünetet, amely elvben április 12-én életbe lépett, de naponta megsértik.

Forrás: MTI