Ünnep miatt elhalasztják a szeptember 11-ei merénylő perét

WA

2012. július 17., kedd 06:43, frissítve: kedd 10:06

A muszlim böjti hónap, a ramadán miatt elhalasztják a 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli terrortámadások kitervelőjének és négy másik guantánamói fogolynak augusztus első felére kitűzött bírósági tárgyalását – közölte hétfőn az egyik vádlott ügyvédje.
Háled Sejk Mohamed ügyvédei június 27-én bejelentették, hogy az ügyfelükkel szembeni rossz bánásmód miatt vizsgálatot kértek az ENSZ kínzásellenes jelentéstevőjétől, Juan Mendeztől. Egy amerikai hírszerzési jelentés szerint Háled Sejk Mohamedtől valóban kínzással csikarták ki az első vallomásokat: egy titkos CIA-börtönben 183 esetben alkalmazták nála az úgynevezett vízbefojtásos taktikát, illetve 7 és fél napon át megakadályozták az alvását.

A halasztást az öt feltételezett terrorista védője kérte. James Pohl ezredes, az ügyben eljáró katonai bíróság főbírája helyt adott beadványuknak. Eszerint augusztus 8-12-e helyett augusztus 22-26-a között tartják a következő tárgyalást.

Hálid Sejk Mohammedet – a szeptember 11-ei merényletek kuvaiti születésű feltételezett kitervelőjét – és négy társát, köztük az unokaöccsét halálra ítélhetik, ha bűnösnek találják őket a csaknem háromezer halálos áldozatot követelő merényletekkel összefüggésben terrorista összeesküvés és 2976 rendbeli emberölés vádjában.

Amerikában pénteken, az arab világban szombaton kezdődik a muszlim böjti hónap. Emiatt egy nappal lerövidítik egy másik guantánamói fogolynak, a jemeni származású szaúdi Abder-Rahím an-Násirinak kedden kezdődő meghallgatását is. Násirit a Cole amerikai hadihajó ellen 2000 októberében a jemeni Áden kikötőjében elkövetett, 17 amerikai katona halálát követelő robbantásos merénylet megszervezésével vádolják.

Forrás: MTI